Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ξαναπιάνει δουλειά η «ExxonMobil»

Στο προσκήνιο των σχεδιασμών ισχυρών μονοπωλίων παραμένει η κυπριακή ΑΟΖ, όπως δείχνει και η νέα NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Λάρνακας στην Κύπρο για «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες», που άρχισαν στις 19 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 30 Γενάρη 2022 στο κοίτασμα «Γλαύκος». Το «Γλαύκος» βρίσκεται στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιείται η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum».

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της «Exxon» Τζον Αρντιλ, που συζήτησε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη «τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή» και εξέφρασε την ελπίδα η γεώτρηση να επιβεβαιώσει τη «μέγιστη ποσότητα αερίου». Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον «Γλαύκο» έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ (5-8 τρισ. κυβικά πόδια). Τα αποτελέσματα της γεώτρησης - για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος - δεν αναμένονται πριν την άνοιξη του 2022. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, εξετάζεται ήδη και το σενάριο μεταφοράς αερίου σε τερματικό σταθμό της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, με αφορμή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, κυπριακά ΜΜΕ αναφέρονταν σε «ισχυρό μπλόκο εντός της ΕΕ» από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, που «δεν αφήνουν να περάσουν αποφάσεις κατά της Τουρκίας». Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, που με αφορμή τη πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία (όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση της οικονομικής αλλά και της στρατιωτικής διμερούς συνεργασίας) είπε πως «όταν υπάρχει απέναντι μια αγορά που λέγεται Τουρκία, είτε αυτό αφορά θέματα στρατιωτικά είτε οτιδήποτε άλλο, ναι, θα τα λάβει υπόψη της η Ισπανία. Και ενδεχομένως και εμείς αν ήμασταν στη θέση της Ισπανίας θα τα λαμβάναμε υπόψη». Ο ίδιος πρόσθεσε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι «είναι πολύ γνωστά τα τρία κράτη της ΕΕ που σχεδόν πάντοτε, όταν είμαστε στη φάση να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αντιδρούν. Αντιδρούν όχι γιατί τους ενδιαφέρει η Τουρκία, αλλά γιατί εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μετά από συνάντησή του με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Αλτούν (στο πλαίσιο συνάντησης για την Ενέργεια, στην Αττάλεια), ότι «θα μεταφερθεί LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Κύπρο», λέγοντας ότι προς το παρόν έχει προχωρήσει η τεχνική αξιολόγηση της μετατροπής των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για φυσικό αέριο. Ο Ντονμέζ είπε ότι μετά την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα «κάθε χώρα ανακοινώνει τους στόχους και τα προγράμματά της για μηδενικό άνθρακα» και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι συνομιλίες της Αγκυρας με τις κατοχικές αρχές.

Στο μεταξύ, νέα πτώση σημείωσε χτες η τουρκική λίρα, που υποχώρησε στις 12,51 έναντι του αμερικανικού δολαρίου (από 13,45). Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας που είχε στις αρχές του 2021. Τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας», αφού ανακοινώθηκε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στα 200 δισ. δολάρια (αυξημένο κατά 4,1% σε σχέση με έναν μήνα πριν) και η Κεντρική Τράπεζα μείωσε πάλι τα επιτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ