Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΓΑΛΛΙΑ
Περιοδεία Μακρόν στον Περσικό

Με στόχο «να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που τέθηκαν στην αρχή της 5ετίας», το 2017, ώστε η Γαλλία «να συμβάλει στη σταθερότητα» της περιοχής «από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο», ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συνοδευόμενος από υπουργούς, ξεκίνησε την Παρασκευή διήμερη περιοδεία στον Περσικό.

Πρώτος σταθμός ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου έπεσαν υπογραφές για την πώληση 80 πολεμικών αεροπλάνων «Ραφάλ» που κατασκευάζει ο γαλλικός όμιλος «Dassault Aviation». Σχετική ανακοίνωση χαρακτήρισε τη συμφωνία «αποτέλεσμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, σταθεροποιώντας την ικανότητά τους να ενεργούν από κοινού για την αυτονομία και την ασφάλειά τους».

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι «εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών "Rafale", 12 ελικοπτέρων "Caracal" και σχετικών στοιχείων».

Μετά τα ΗΑΕ ο Μακρόν αναμενόταν σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

  • Στο μεταξύ, στον Λίβανο, ο υπουργός Ενημέρωσης, Ζ. Κορντάχι, παραιτήθηκε την Παρασκευή, σε μια κίνηση «αποκλιμάκωσης» της έντασης με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού, με πρόσχημα επικριτικά σχόλια του Κορντάχι για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ