Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Συστήνει χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες

Με μόνο όπλο τον εμβολιασμό και απογείωση της «ατομικής ευθύνης» η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Copyright 2021 The Associated

Την επιτάχυνση της χορήγησης της 3ης δόσης του εμβολίου για τους ενήλικες, από τους έξι στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή μετά τη διάγνωση για όσους έχουν νοσήσει, γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Οπως είπε, η επανεξέταση των συστάσεων έγινε μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» και «στηρίχτηκε σε εγχώρια και διεθνή επιστημονικά δεδομένα». Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της «Τζόνσον».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους ή νοσήσαντες άνω των 18 ετών θα άνοιγε σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής έως και το Σάββατο. Οπως είπε, υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα περίπου 1,5 εκατ. ραντεβού, ενώ υπολογίζεται πως όσοι έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Αυγούστου θα μπορούν να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως τα μέσα του Γενάρη.

Οπως σημείωσε, επίσης, ο Μ. Θεμιστοκλέους, θα έχουν προτεραιότητα τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σε σχέση με την αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5 έως 11 ετών θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την παράδοση των εμβολίων, κάτι που αναμένεται μετά τις 20 Δεκέμβρη. Πρόκειται για τα ίδια εμβόλια με εκείνα για τους ενήλικες, στα παιδιά όμως θα χορηγείται το 1/3 της δόσης.

Την περασμένη Πέμπτη, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν στο 63,3%, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι μέσα στην περασμένη βδομάδα είχαν κλειστεί 50.000 ραντεβού για την 1η δόση σε ηλικίες άνω των 60. Σημείωσε ότι «το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης που έχει απογειώσει την «ατομική ευθύνη», φτάνοντας στο σημείο να θεσπίσει την επιβολή χαρατσιού 100 ευρώ τον μήνα για όποιον, άνω των 60 ετών, δεν έχει κλείσει ραντεβού για την 1η δόση του εμβολιασμού μέχρι τις 16/1/2022.

Η κυβέρνηση, κινούμενη στις ράγες της συστηματικής καλλιέργειας της «ατομικής ευθύνης» και του «κοινωνικού αυτοματισμού», της απόδοσης της ευθύνης για την κάθε φορά έξαρση των κρουσμάτων πότε στη νεολαία, τώρα στους άνω των 60, άλλοτε σε όσους αγωνίζονται και διαδηλώνουν, επιμένει να μη λαμβάνει κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας και ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος. Θέλοντας να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, εμφανίζει το εμβόλιο ως μοναδικό όπλο, τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας μέχρι σήμερα και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων - που και τώρα επικαλείται - επιβεβαιώνουν ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος αλλά όχι ικανός από μόνος του να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού.

Ακολουθώντας το κριτήριο «κόστους - οφέλους», που εξάλλου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής με γνώμονα το κέρδος και όχι τις ανάγκες του λαού, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ούτε για την προστασία της υγείας σε κρίσιμους χώρους διασποράς (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι δουλειάς, σχολεία κ.λπ.) ούτε για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

Αντ' αυτού, αξιοποιεί ακόμα μια φορά την πανδημία για να χαράξει επικίνδυνη πορεία στον τομέα της Υγείας, με τη θέσπιση του «κορονοσηλίου», που ανοίγει τον δρόμο για καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις, με προκάλυμμα την «ατομική ευθύνη» των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας. Μια τακτική που ακολουθούν τα «αρπακτικά» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα συμβόλαια, όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα συμβόλαια ανάλογα π.χ. με το αν είναι ο ασφαλισμένος καπνιστής ή όχι.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, 97 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 694 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 6.201, ενώ καταγράφηκαν 422 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία. Στην Αττική καταγράφονται 1.699 από τις νέες μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 1.032.

Συνταγματική η υποχρεωτικότητα σύμφωνα με το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Ολομέλειά του που συνεδρίασε την Παρασκευή 26/11, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς και στο προσωπικό της ΕΜΑΚ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υποχρεωτικότητα, πετάχτηκαν εκτός νοσοκομείων περίπου 6.000 υγειονομικοί, διαμορφώνοντας επικίνδυνους όρους λειτουργίας των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων μονάδων Υγείας.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ επισημαίνονται οι εξής λόγοι για την υποχρεωτικότητα: α) Επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών, β) προβλέπεται από τον νόμο, γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορoνοϊού Covid-19, δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Επίσης, με 5 ψήφους κατά κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών σε υγειονομικούς είναι συνταγματικώς ανεκτή. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει με αιτήσεις υγειονομικοί και πυροσβέστες. Οι αποφάσεις αναμένεται να δημοσιευτούν έως τον ερχόμενο Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ