Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Φυτώριο» μεταλλάξεων η ανισομετρία και στους εμβολιασμούς

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη νέα παραλλαγή του ιού

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Σε δεκάδες χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα της νέας παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2, μόλις μία βδομάδα μετά την ανακάλυψή της σε νότιες αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι απαντήσεις για την επάρκεια των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή θα είναι διαθέσιμες στις επόμενες δυο βδομάδες, ενώ ήδη ορισμένοι επιστήμονες και παρασκευαστές εμβολίων εκτιμούν ότι πιθανώς τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Επίσης, η «Ομικρον» φαίνεται να μολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει. Σύμφωνα με την πρώτη λεπτομερή μελέτη για το μεταλλαγμένο στέλεχος, από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD), η «Ομικρον» εμφανίζει σημαντική αύξηση των επαναμολύνσεων. Μάλιστα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 2,4 φορές υψηλότερος.

Η νέα μετάλλαξη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της μεγάλης ανισομετρίας στους εμβολιασμούς και επιβεβαιώνει την ανάγκη για εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού, προκειμένου να εμποδιστεί η εμφάνιση ιδιαίτερα επικίνδυνων μεταλλάξεων. Ομως οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, καθώς οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν το μέγιστο δυνατό κέρδος και συμφέρουσες αγορές για εμβόλια - θεραπείες, ενώ παράλληλα τα επιτεύγματα της επιστήμης αξιοποιούνται ως «όπλο» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενδεικτικά, η Αφρική είναι η ήπειρος όπου έχουν χορηγηθεί τα λιγότερα εμβόλια, με 18 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Ο μηχανισμός του ΠΟΥ, COVAX (με υποτιθέμενο στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια), έχει παραδώσει περίπου 600 εκατ. δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές, πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των 2 δισ. για το 2021.

Στη Γερμανία συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει. Την Πέμπτη η κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σε αυστηρότερους περιορισμούς για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και άνοιξαν τον δρόμο για να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι ΜΕΘ στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε διαλογή ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από 1η Φλεβάρη, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση με διάφορα κόμματα.

«Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις - και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν και διευκρίνισε ότι η διαλογή δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αποφασιστεί ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχτηκε κυνικά ο υπουργός.

Χωρίς ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, χωρίς μέτρα μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστικά προληπτικά μέτρα στην ΠΦΥ και χωρίς εξατομικευμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, οι κυβερνήσεις προχωρούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μετάλλαξη «Ομικρον», η υγεία του λαού και η «ανοσία» των κερδών(2022-01-08 00:00:00.0)
Αυξημένοι κίνδυνοι για τα ήδη «γονατισμένα» συστήματα Υγείας(2021-12-14 00:00:00.0)
Περίπου 1 εκατ. εμβόλια στη Νιγηρία έληξαν πριν προλάβουν να χρησιμοποιηθούν(2021-12-09 00:00:00.0)
Η «Ομικρον» φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς(2021-12-01 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Ευρώπη(2021-11-26 00:00:00.0)
Το εμβόλιο δεν είναι «όπλο» για μείωση μισθολογικού κόστους και απολύσεις(2021-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ