Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα Μπάιντεν και Πούτιν

Από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας τον περασμένο Ιούνη στη Γενεύη
Από τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας τον περασμένο Ιούνη στη Γενεύη
Η οξυμένη αντιπαράθεση για την Ανατολική Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής βιντεοδιάσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, την ώρα που μέσα από δημοσιεύματα, διαψεύσεις και παρεμβάσεις συντηρούνται οι αλληλοκατηγορίες για μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και εκατέρωθεν σχέδια στρατιωτικών επιθέσεων στην περιοχή του Ντονμπάς και στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

«Ο Μπάιντεν θα υπογραμμίσει τις αμερικανικές ανησυχίες για τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα με την Ουκρανία και θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Η ίδια πρόσθεσε πως άλλα θέματα της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι «η στρατηγική σταθερότητα, ο κυβερνοχώρος και περιφερειακά προβλήματα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και των εξοπλισμών του προς τα ρωσικά σύνορα, όπως και την πρότασή του για εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση απέναντι στη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν επίσης για τις διμερείς σχέσεις και την εφαρμογή συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας τον περασμένο Ιούνη στη Γενεύη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο - συμφωνίες που καθόλου δεν απέτρεψαν την παραπέρα κλιμάκωση της μεταξύ τους ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Νέα αμερικανικά δημοσιεύματα για «ρωσική επίθεση»

Το Σαββατοκύριακο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» - επικαλούμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο - επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με τη συμμετοχή «έως και 175.000 στρατιωτών, αρμάτων μάχης και άλλου εξοπλισμού το ερχόμενο έτος».

Επικαλούμενη αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία 50 τακτικές ομάδες μάχης.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν ευαίσθητα θέματα πληροφοριών, αλλά διευκρίνισε ότι «ανησυχεί πολύ από τα στοιχεία που κάνουν λόγο για σχέδια της Ρωσίας για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε τη Ρωσία να επιλέξει την «αποκλιμάκωση, την απόσυρση των δυνάμεών της και τη διπλωματία για τις διαφορές που υπάρχουν». Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, «αυτός είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών σχετικά με το Ντονμπάς».

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ειδική επιχείρηση για να επιδεινώσουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ενώ μεταθέτουν την ευθύνη στη Ρωσία», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Βασίζεται σε προκλητικές ενέργειες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, με τη συνοδεία κατηγορητικής ρητορικής», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ρωσία καταγγέλλει πως το Κίεβο έχει συγκεντρώσει - με τη στήριξη της Δύσης - πάνω από 100.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια κίνηση κλιμάκωσης της πίεσης προς τη Ρωσία δήλωσε ότι προετοιμάζει «πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Ουκρανίας». Σε άλλη δήλωσή του ανέφερε ότι «δεν δέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός», απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Μόσχα απέναντι στη ΝΑΤΟική επέκταση κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επέλεξε να γιορτάσει τη χτεσινή μέρα Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων με επίδειξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων και μετασκευασμένων σκαφών περιπολίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία».

Επικίνδυνη κινητικότητα και στη Μαύρη Θάλασσα

Χαρακτηριστικό για τους κινδύνους παραπέρα επεισοδίων και αναφλέξεων από την εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας είναι και το περιστατικό που μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», σύμφωνα με το οποίο ένα επιβατικό αεροσκάφος που πετούσε από το Τελ Αβίβ στη Μόσχα, αναγκάστηκε να πετάξει χαμηλότερα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας της παρουσίας κατασκοπευτικού αεροπλάνου στην περιοχή.

Χτες, στο μεταξύ, η αεροπορία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις της χειμερινής περιόδου εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση πολεμικών πλοίων και βομβαρδισμούς με πυραύλους εναντίον ναυτικών στόχων, την ώρα που το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ «Arleigh Burke» πλέει στη Μαύρη Θάλασσα «σε μια περιπολία ρουτίνας»...

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από τη Λευκορωσία

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, με αιχμή τη μεταναστευτική «κρίση» στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας και την εκεί συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθεί για «επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από ουκρανικό αεροσκάφος» κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η δε πολωνική συνοριοφυλακή κατηγόρησε χτες Λευκορώσους αξιωματικούς ότι πέταξαν κροτίδες στη συνοριακή φρουρά στη Narewka.

Σχετικά με τον εγκλωβισμό και την καταστολή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κάλεσε σε «αποπολιτικοποίηση» της κατάστασης, ενώ παράλληλα επανέλαβε τις καταγγελίες ότι οι πολωνικές δυνάμεις καταστολής απωθούν τους μετανάστες - πρόσφυγες με νερό που περιέχει φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες«με σκοπό να προκαλέσουν εγκαύματα και άλλες σοβαρές βλάβες».

«Στη Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 5.000 μετανάστες. Μέσω της Ιταλίας τη φετινή χρονιά πέρασαν 54.000. Αραγε δεν βλέπουμε τώρα κρίση στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας και τις αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ αυτών των κρατών;», υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Φρ. Ρόκα.

Το δε Μινσκ, απαντώντας στις τελευταίες κυρώσεις ΕΕ - ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύει την εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων που προέρχονται από τα κράτη που εφαρμόζουν τις κυρώσεις και θα λάβει παρόμοια μέτρα σε βάρος αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ και της Βρετανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar» στη ζώνη σύγκρουσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς εξέφρασε την Παρασκευή ο Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο «συνεχίζει την καταστροφική γραμμή, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ».

Ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Ερντογάν για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης των ηγετών Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ενώ συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη και για τη βελτίωση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ