Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ - ΗΛΕΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήριο στην Πάτρα οργανώνουν αύριο οι σταφιδοπαραγωγοί

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Από πρόσφατη διαμαρτυρία σταφιδοπαραγωγών στο Σύνταγμα
Από πρόσφατη διαμαρτυρία σταφιδοπαραγωγών στο Σύνταγμα
Τη μαζική συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην Πάτρα προετοιμάζουν αγρότες από Αιγιάλεια, Ηλεία και Ζάκυνθο, με αιχμή την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας. Την άνοιξη σημειώθηκαν ζημιές, λόγω των καιρικών φαινομένων, οι οποίες συνεχίστηκαν το καλοκαίρι, μειώνοντας την παραγωγή. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα τις αδιάθετες ποσότητες, μεγαλέμποροι και ενώσεις όξυναν την επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες, με τιμές μπιρ παρά, για να λάβουν το προϊόν.

Αυτά ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, απειλώντας τους παραγωγούς με ολική καταστροφή. Συνεχείς ήταν οι κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, και με νέες αποφάσεις, πλέον, προχωρούν σε κλιμάκωση με μπροστάρηδες τα συλλογικά τους όργανα.

Στο Αίγιο

«Από το 1960 δουλεύω στα χωράφια, προσπαθώ με νύχια και με δόντια να τα βγάλω πέρα», λέει ο παλαίμαχος βιοπαλαιστής αγρότης Θανάσης Χελάκης από την Αιγιάλεια, επισημαίνοντας:

«Από τους 90.000 τόνους σταφίδας στην περιοχή, έχουμε φτάσει στους 18.000, όχι γιατί ο κόσμος δεν τρώει ή δεν την έχει ανάγκη, αλλά γιατί η λεγόμενη "απελευθέρωση" της αγοράς, οι νόμοι της ΕΟΚ χτες, ΕΕ σήμερα, έδωσαν αέρα στα πανιά των μεγαλεμπόρων να τσακίσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες, καταργώντας και τις κατώτατες εγγυημένες τιμές».

Το 1996 το κόστος ανά κιλό σταφίδας έφτανε τις 300 δραχμές, συνεχίζει, με τους εμπόρους να δίνουν τότε στους παραγωγούς 150 δρχ. το κιλό. «Σήμερα το κόστος φτάνει τα 1,80 ευρώ το κιλό, με ανοιχτή τιμή», σημειώνει, και αναφερόμενος στους συναδέλφους του, καυτηριάζει:

«Ο,τι κατακτήσαμε έγινε μετά από πολύ μεγάλους αγώνες. Μείναμε μέχρι και 40 μερόνυχτα στον δρόμο, με Συντονιστική Επιτροπή και αδιάκοπη πάλη. Τα σούρτα - φέρτα στα υπουργεία, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων που να πατάει στο σήμερα, και οι συναντήσεις δήθεν αρμόδιων με φορείς και υπευθύνους, μόνο ζημιά μας κάνουν».

Καλώντας στο συλλαλητήριο, δηλώνει: «Δεν περιμένουμε τίποτα από όσους μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, που θυμούνται να κάνουν πολλές φορές ακόμα και προβοκατόρικες "συναντήσεις" μπροστά από κινητοποιήσεις. Με σύγκρουση, ακολουθώντας τον δρόμο του αγώνα, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Στην Ηλεία

«Το 90% των αγροτών που έπαθαν ζημιές από παγετό δεν αποζημιώθηκαν, γιατί έπρεπε να έχουν αφήσει τη σταφίδα στα κούτσουρα τον Αύγουστο, όταν τρυγάγαμε δηλαδή, διότι τότε έκανε έλεγχο ο ΕΛΓΑ», σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου στην Ηλεία.

Ελάχιστοι αγρότες έλαβαν 5% - 15% αποζημίωση από τους εκατοντάδες στα δύο χωριά, και σήμερα οι περισσότεροι κρατάνε το προϊόν στις αποθήκες, αφού δεν έχει τιμή. «Αυτό που έγινε φέτος δεν ξανάγινε», τονίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος, με τον Σύλλογό του ήδη να μαζεύει συμμετοχές.

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο, για να τα φέρει πλέον βόλτα οποιοσδήποτε ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, απαραίτητα σχεδόν πρέπει να έχει και άλλη απασχόληση. «Από τη σταφίδα ζούσαν οικογένειες», σημειώνει ο Γιάννης Ζήβας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα οι περισσότεροι εργάζονται και στον Τουρισμό».

Εξηγεί ότι «στις αρχές του τρύγου έμποροι έδωσαν προκαταβολή 0,10 ευρώ το κιλό, αφήνοντας "ανοιχτή" την τιμή για τη συνέχεια. Μέχρι σήμερα δεν πλήρωσαν τίποτε άλλο. Λένε ότι δεν πρόκειται να δώσουν άνω των 0,80 ευρώ/κιλό, δηλαδή ούτε τα έξοδά μας». Για τη δε τοπική Ενωση καυτηριάζει ότι «καλεί τους αγρότες να ανταλλάσσουν αγροεφόδια απ' αυτήν, αντί της σταφίδας που πήρε».

Τα αιτήματα

Οι σταφιδοπαραγωγοί απαιτούν: Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης. Μείωση του κόστους παραγωγής, των έμμεσων φόρων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση της τιμής του κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ