Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εννέα μήνες μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον σημερινό «κεντροδεξιό» πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε, ο οποίος θα είναι για τέταρτη συνεχή θητεία επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση ήταν οι πλέον μακροχρόνιες στην ιστορία της χώρας, αλλά τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία, με «κορμό» το Φιλελεύθερο VVD του Ρούτε, που είχε αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές του περασμένου Μάρτη. Στη νέα κυβέρνηση θα μετάσχουν επίσης το κεντροαριστερό κόμμα D66, οι Χριστιανοδημοκράτες και η συντηρητική Χριστιανική Ενωση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν θα λογοδοτήσει κανείς από τους στρατιωτικούς που εμπλέκονταν στο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που στις 29 Αυγούστου κόστισε τη ζωή 10 αμάχων (τα 7 ήταν παιδιά) στην Καμπούλ. Το «περιστατικό» είχε εκτιμηθεί τότε ως αποτέλεσμα λαθών στην ερμηνεία πληροφοριών και αφού χαρακτηρίστηκε «τραγικό λάθος» ουσιαστικά έληξε...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον πέτυχε την κοινοβουλευτική έγκριση των νέων έκτακτων μέτρων για την πανδημία (369 ψήφοι υπέρ, 126 κατά), στηριζόμενη από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, καθώς 96 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν τα μέτρα (αριθμός υπερδιπλάσιος από την αυτοδυναμία των 40 εδρών που διατηρεί η κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων).

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση τον Δεκέμβρη και να αυξηθεί πολύ το 2022. Επιπλέον καταγράφει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πως η μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής παρατηρείται στις ΗΠΑ. Για το 2022 εκτιμάται πως Σαουδική Αραβία και Ρωσία μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα - ρεκόρ, αν ο ΟΠΕΚ+ άρει τις περικοπές που είχαν επιβληθεί στην παραγωγή.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από έκρηξη σε βυτιοφόρο καυσίμων στη βόρεια Αϊτή κοντά στην πόλη Καπ Αϊτιέν. Δεκάδες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής με σοβαρά εγκαύματα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρή δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην ανατολική Ινδονησία, στη θάλασσα Φλόρες. Μετά το σεισμό εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι, που αργότερα τελικά ήρθη. Εγχώρια ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια στη νήσο Φλόρες, χωρίς ωστόσο αναφορές για θύματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 6/1/2021 τάχθηκε τη Δευτέρα ομόφωνα υπέρ της πρότασης να εισηγηθεί την άσκηση ποινικής δίωξης για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση» του έργου του, στον Μαρκ Μέντοους, που υπήρξε γενικός γραμματέας («προσωπάρχης») της προεδρίας επί κυβέρνησης Τραμπ, καθώς αψήφησε την κλήτευση να προσέλθει για να καταθέσει ενώπιόν της.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25/7/2022 και βουλευτικών εκλογών στις 17/12/2022 ανήγγειλε προχτές σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Κ. Σαΐντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ