Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις επιχειρηματιών για τους χειρισμούς στην οικονομία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις - μεταξύ άλλων και από επιχειρηματίες - απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με φόντο τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ, αλλά και την όξυνση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών, για τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης σε μια σειρά κρίσιμα μέτωπα.

Η εργοδοτική ένωση TUSIAD (σύμφωνα με πολλούς μία από τις σημαντικότερες της χώρας, που εκφράζει και μεγάλο μέρος των εξαγωγέων) καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που οδήγησε σε συντριβή της λίρας» και ζητά «επιστροφή στους νόμους της οικονομικής επιστήμης». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η TUSIAD μίλησε για την «αστάθεια που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό» και ισχυρίστηκε ότι «επείγει να αξιολογήσουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία και γρήγορα να επιστρέψουμε στην εφαρμογή των καθιερωμένων οικονομικών αρχών, εντός του πλαισίου της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς». Αναφέρεται ακόμα σε «στόχους του συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος» που δεν θα επιτευχθούν, αλλά και σε «περιβάλλον καχυποψίας και αστάθειας που έχει δημιουργηθεί», καταλήγοντας μάλιστα ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι «ακόμα και οι εξαγωγές, που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από αυτά τα μέτρα, έχουν πληγεί σε αυτό το περιβάλλον».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επέκρινε τις αντιδράσεις, σχολιάζοντας ότι «παραπονούνται για τη μείωση των επιτοκίων. Αλλά από μένα μην περιμένετε τίποτε άλλο».

Στο μεταξύ, η Ενωση Τραπεζών της Τουρκίας, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Νεμπάτι (με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και του Οργανισμού Τραπεζικού Κανονισμού και Εποπτείας - BDDK - αλλά και τους διευθυντές κρατικών τραπεζών), ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζές μας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών και του πραγματικού τομέα, στο πλαίσιο του μηχανισμού της ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί με τους κανόνες του».

Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας - Αφρικής: Με στόχο τη σημαντική διεύρυνση των μπίζνες

Στο μεταξύ, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τα διεθνή οικονομικά και γεωπολιτικά «πατήματά» της, ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη η 3η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας - Αφρικής, με την έγκριση του επόμενου πενταετούς σχεδίου δράσης για την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με δεκάδες αφρικανικές χώρες.

Στο πλαίσιο της συνόδου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί «συνεργασία επί ίσοις όροις, πέρα από ιμπεριαλιστική κηδεμονία και νεοαποικιοκρατική εκμετάλλευση της Αφρικής από άλλες χώρες». Ανήγγειλε παράλληλα τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων του τουρκικού εμβολίου Turkovac.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες, προκειμένου να φθάσουν τα επόμενα χρόνια τα 70 δισ. δολάρια από 1,3 δισ. δολάρια που ήταν το 2019, αλλά και στην ανάπτυξη της στρατιωτικής - εξοπλιστικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και μέσω της πώλησης τουρκικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Μπαϊρακτάρ ΤΒ2».

Στο σχέδιο δράσης 2022 - 2026 προβλέπονται στόχοι που αφορούν πέντε «στρατηγικούς τομείς συνεργασίας»: «Ειρήνη, ασφάλεια, διακυβέρνηση», «Εμπόριο, Επενδύσεις, Βιομηχανία», «Παιδεία, Επιστήμη, Τεχνολογία, Δεξιότητες σε καινοτομίες, Γυναίκες και Νεολαία», «Ανάπτυξη Υποδομών και Γεωργία», «Προώθηση βιώσιμων συστημάτων Υγείας».

Η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας - Αφρικής ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί το 2026 σε αφρικανική χώρα, δίχως να γίνει άμεσα γνωστό ποια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ