Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εκατοντάδες νεκροί από τον τυφώνα «Ράι»

Πάνω από 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες, όπου το πέρασμα του τυφώνα «Ράι» έφερε ξανά στο προσκήνιο τις οδυνηρές συνέπειες της έλλειψης κατάλληλων υποδομών και μέτρων προστασίας, έγκαιρα διασφαλισμένων και με ευθύνη του κράτους, ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες ανθρώπων και περιουσιών.

Ο τυφώνας «Ράι» έπληξε νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας. Μόνο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί υπολογίζονταν σε 375. Η ανησυχία για δραματική αύξηση των θυμάτων μεγάλωνε, καθώς χτες το πρωί είχαν εντοπιστεί σχεδόν 200 σοροί. Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 300, ενώ πάνω από 58 είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενοι.

Πάνω από 490.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο «Ράι» ξύπνησε μνήμες από τον τυφώνα «Χαϊγιάν» του οποίου το πέρασμα το 2013 είχε αφήσει 7.300 νεκρούς και αγνοούμενους που ποτέ δεν βρέθηκαν.

Ο «Ράι» συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 195 χιλιομέτρων την ώρα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε περιοχές όπως τα νησιά Μποχόλ, Σιαργκάο, Ντιναγάτ και Μιντανάο.

Τη διανομή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές ανέλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η πρόσβαση σε αυτές ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας και σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο. Ο υπουργός Αμυνας, Ντ. Λορεντζάνα, δήλωσε ότι «ακόμα αποτιμούμε τη ζημιά, αλλά είναι τεράστια».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μποχόλ, που επλήγη ιδιαίτερα, Αρθουρ Γιαπ, δήλωσε πως η έλλειψη τηλεφωνικής σύνδεσης καθιστά δύσκολη τη συλλογή πληροφοριών, άρα και την καταγραφή της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ