Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες άμαχοι νεκροί από τα πλήγματα των αμερικανικών drones

Η δολοφονία 10 αμάχων στην Καμπούλ από drone, λίγες ώρες πριν την αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν, την οποία ομολόγησαν οι ΗΠΑ, είναι ένα μόνο από τα ατελείωτα παραδείγματα των... «πληγμάτων ακριβείας»

Copyright 2021 The Associated

Η δολοφονία 10 αμάχων στην Καμπούλ από drone, λίγες ώρες πριν την αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν, την οποία ομολόγησαν οι ΗΠΑ, είναι ένα μόνο από τα ατελείωτα παραδείγματα των... «πληγμάτων ακριβείας»
Το γεγονός ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία, από το 2014 μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει νέα έρευνα της εφημερίδας «New York Times».

Βασιζόμενη σε 1.300 αναφορές του Πενταγώνου για συμβάντα στα οποία σκοτώθηκαν πολίτες, η έρευνα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του στρατού και των αμερικανικών κυβερνήσεων περί «καθαρού» πολέμου με «πλήγματα ακριβείας». Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά επικαλούμενη τον νόμο για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση (FOIA).

«Ο αεροπορικός πόλεμος σημαδεύτηκε από ελλιπείς πληροφορίες, βιαστικά και ανακριβή πυραυλικά πλήγματα και τον θάνατο χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ούτε μία αναφορά δεν μιλά για λάθος ή για πειθαρχικές κυρώσεις».

Ο Μπ. Ομπάμα ήταν ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που γενίκευσε τη χρήση αυτών των επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο τη εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με περιορισμό των κινδύνων για τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών. Τα περί... «διαφάνειας» που υποσχόταν, αποτυπώνονται στα στοιχεία συγκάλυψης που καταγράφει η έρευνα.

Πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ ήταν ήδη γνωστές, όμως η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο «υποβαθμίζει» συστηματικά τον αριθμό των νεκρών αμάχων.

Εκπρόσωποι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχολιάζουν κατά καιρούς - όταν τα εγκλήματα δεν μπορούν να κουκουλωθούν - ότι «ακόμη και με την καλύτερη τεχνολογία του κόσμου, γίνονται λάθη, είτε λόγω λανθασμένων πληροφοριών είτε λόγω κακής ερμηνείας των διαθέσιμων πληροφοριών».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε. Ερευνούμε όλες τις αξιόπιστες περιπτώσεις. Και λυπούμαστε για κάθε απώλεια αθώων ζωών», αναφέρουν, λες και μπορεί να υπάρξει ιμπεριαλιστική επέμβαση χωρίς εκατόμβες αμάχων νεκρών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ