Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνέχεια στην άγρια καταστολή εναντίον προσφύγων και μεταναστών

Η Πολωνία και η Λευκορωσία αρνήθηκαν πρόσβαση του ΟΗΕ στα μεταξύ τους σύνορα για να διεξάγει έρευνες εκεί που παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Τρόσελ, δήλωσε ότι μία από τις ομάδες της μπόρεσε να μεταβεί στην Πολωνία αλλά «χωρίς να έχει την άδεια να φτάσει στη μεθοριακή ζώνη», ενώ η Λευκορωσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο σύνολο της επικράτειάς της. Εκανε λόγο για «απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα σύνορα».

Αν και δεν δόθηκε άδεια στην ομάδα της Υπατης Αρμοστείας να μεταβεί στη μεθοριακή ζώνη, τα μέλη της είχαν συνομιλίες με 31 μετανάστες, που «περιέγραψαν συνθήκες καταστροφικές και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς πρόσβαση ή με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και καταφύγια», δήλωσε η Τρόσελ.

«Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκαν ή απειλήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν βρίσκονταν στη Λευκορωσία. Δήλωσαν επίσης ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας τούς υποχρέωσαν να περάσουν τα σύνορα, λέγοντάς τους πότε και πού να τα διασχίσουν, και ενώ τους είχαν εμποδίσει να επιστρέψουν στο Μινσκ», πρόσθεσε.

Σκληρή καταστολή αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και από τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας, με την Υπατη Αρμοστεία να καλεί τη Βαρσοβία να σταματήσει να στέλνει μετανάστες πίσω στη Λευκορωσία χωρίς να μελετά ατομικά τις περιπτώσεις τους, και να σταματήσει τις φυλακίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ