Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σφυροκόπημα της Σαναά και του διεθνούς αεροδρομίου

Καταγγελίες του Ιράν με αφορμή την παρεμπόδιση της έγκαιρης νοσηλείας του πρέσβη του

Με φόντο την προχτεσινή έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων «Κρουζ» στο νότιο Ιράν, η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες ότι ο 63χρονος πρέσβης της στην Υεμένη, Χασάν Ιρλού, εξέπνευσε την ίδια μέρα από κορονοϊό. Ιρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ο 63χρονος διπλωμάτης δεν νοσηλεύτηκε εγκαίρως στην Τεχεράνη «εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών της περιοχής».

Υπονόησαν τη Σαουδική Αραβία, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αίτημα της Τεχεράνης για προσωρινή άρση του εναέριου αποκλεισμού της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, ώστε να γίνει η αερομεταφορά του διπλωμάτη στο Ιράν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάποιων Σαουδαράβων οι οποίοι κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Υεμενίτες Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης. Τελικά η αερομεταφορά του Ιρανού πρέσβη έγινε το Σάββατο, μετά από παρέμβαση του Ιράκ και υποχώρηση των Σαουδαράβων.

Το ίδιο διάστημα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εντείνουν το εναέριο σφυροκόπημα της Σαναά και σε θέσεις των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τελευταίων.

Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε από το βράδυ της Δευτέρας εργαζόμενους σε διεθνείς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο να φύγουν αμέσως, καθώς θα λάμβανε «νόμιμα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «την απειλή επιχειρησιακά». Στη συνέχεια βομβάρδισε τμήμα του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπο της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας (η οποία έχει εξαπολύσει καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη από το 2015), επλήγησαν έξι σημεία που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), όπως επίσης για την εκπαίδευση χειριστών τους, τη στέγαση εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και την αποθήκευση UAVs. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η καταστροφή των στόχων αυτών δεν θα έχει καμία συνέπεια για τις λειτουργικές δυνατότητες του αεροδρομίου και δεν θα επηρεάσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και της αεροπορικής κίνησης, ούτε τη διαχείριση πτήσεων στο έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ