Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και οι ΗΠΑ υπέρ κυρώσεων στους Σερβοβόσνιους

«Απειλές για τη Συμφωνία Ειρήνης του Ντέιτον» εντόπισε και πάλι ο Γκ. Εσκομπάρ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μιλώντας στο CNN, επέκρινε την ηγεσία των Σερβοβόσνιων, ως τη βασικότερη πηγή κινδύνων για τη Συμφωνία.

Ο Εσκομπάρ δήλωσε ότι αν αποτύχουν οι προσπάθειες να λυθεί η παρούσα κρίση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) θα υποφέρει ολόκληρη η περιοχή, όπως και ότι ΗΠΑ και ΕΕ εργάζονται για να εμποδιστούν «οι επιθέσεις του Ντόντικ (σ.σ. ηγέτη των Σερβοβόσνιων) στους κρατικούς θεσμούς» της Β-Ε. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί αποφάσεις του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας (της μίας από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Β-Ε) που δρομολογούν αποχώρησή της από τις «ενιαίες» Ενοπλες Δυνάμεις και τους δικαστικούς θεσμούς της Β-Ε.

Μεταξύ άλλων ο Εσκομπάρ τάχθηκε υπέρ προτάσεων όπως αυτές που έχει καταθέσει η Γερμανία και με βάση τις οποίες πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όποιον «θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Β-Ε», μεταξύ άλλων με χρηματοπιστωτικά μέτρα κ.λπ.

Παράλληλα ο Εσκομπάρ είπε ότι στη Β-Ε υπάρχει μεγάλη διαφθορά και ότι, καθόλου τυχαία, είναι η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων όπου έχουν γίνει τα λιγότερα βήματα προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Συμφωνίες «ελευθερίας κίνησης» από τη Σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε στα Τίρανα η νέα Σύνοδος Κορυφής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια». Εκεί, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (σε μία από τις τελευταίες διεθνείς του εμφανίσεις πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» της πρωθυπουργίας στον Ντ. Κοβασέφσκι, που επίσης παρευρέθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα) υπέγραψαν συνολικά 5 συμφωνίες ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων για την κατάργηση περιορισμών στην κίνηση εργαζομένων, στις εξαγωγές και εισαγωγές, από 1η Γενάρη.

Ο Βούτσιτς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «αλλαγές που θα αλλάξουν το πρόσωπο των Βαλκανίων» και ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στο Βελιγράδι στα τέλη της άνοιξης. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε σε διαδικασία που «δημιουργήθηκε προς όφελος όλης της περιοχής και είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες της» - στο φόντο της «γκρίνιας» άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες δεν συμμετέχουν στο εν λόγω σχήμα - ενώ ο Ράμα διέψευσε αναφορές ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» αποτελούν εναλλακτική στην ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής και «επιστροφή στο παρελθόν».

Σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, οι τρεις ηγέτες υποστήριξαν ότι η πρωτοβουλία αποτελεί προσπάθεια επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας όλων των χωρών της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και ότι σε μία από τις επικείμενες συναντήσεις θα προσκληθούν και οι ηγέτες άλλων χωρών της περιοχής, όπως Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία.

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ ξεκίνησε περιοδεία σε Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Με πρώτο σταθμό τα Σκόπια, ο Σεντόπ εξέφρασε την ετοιμότητα της Αγκυρας να διαθέσει το «Turkovac», το τουρκικής προέλευσης εμβόλιο κατά της COVID-19 και τόνισε ότι «θα θέλαμε οι φιλικές χώρες να εξετάσουν το γεγονός ότι η FETΟ (σ.σ. η ονομασία που δίνει η Αγκυρα στην οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι πρωτοστάτησε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία) αποτελεί απειλή, κίνδυνο εθνικής ασφάλειας όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για όλες τις χώρες όπου δρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ