Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σύνδεση της αμοιβής με τους «στόχους»!

Η πλειοψηφία προωθεί μια επιχειρησιακή σύμβαση, για το 2001, στο πλαίσιο των αξιώσεων της τράπεζας

Μια επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας ιδιαίτερα επισφαλής για τα δικαιώματα των εργαζομένων προωθεί η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία ταυτόχρονα προβάλλει «ενστάσεις» για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, αλλά όχι και για το ίδιο το γεγονός της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης!

Κι αυτό, παρ' όλο που η ίδια η ΠΑΣΚΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, κατήγγειλε τακτική απαξίωσης της τράπεζας από «κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους» και από την Μόργκαν Στάνλεϊ, (εταιρία - σύμβουλος αναδιοργάνωσης της Αγροτικής), προκειμένου να πουληθεί φθηνότερα!!! Ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν για την ιδιωτικοποίηση είναι και αυτό του διαχωρισμού της Αγροτικής σε δυο κομμάτια, ένα «καλό» το οποίο θα ξεπουληθεί και ένα «κακό», με όλες τις υποχρεώσεις, τις επισφάλειες και τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητες, το οποίο θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι για απόρριψη οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης, την οποία έθεσε και στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Συλλόγου, υποστηρίχτηκε από τους συνδυασμούς ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η ΠΑΣΚΕ αντέδρασε και παρά τις καταγγελίες της υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της μετοχοποίησης της τράπεζας με έλεγχο από το Δημόσιο. Η θέση της ΔΑΚΕ για καλύτερη ενημέρωση ανέβαλε τελικά την απόφαση για το ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης. Μετά τη γνωστοποίηση από τη διοίκηση της τράπεζας, της θέλησής της για αλλαγή του τρόπου αμοιβής των εργαζομένων, με κυρίαρχο στοιχείο τη σύνδεση της αμοιβής με τους στόχους και την απόδοση, ήρθε η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου να.... διεκδικήσει ένα νέο τρόπο αμοιβής πάνω στους ίδιους άξονες!

Η αλλαγή αυτή θεωρείται επιβεβλημένη από τη διοίκηση της τράπεζας και την κυβέρνηση, με βάση την προοπτική ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Αλλά ακόμη και αν αυτή καθυστερήσει ή ακυρωθεί, η αμοιβή των εργαζομένων θα βασίζεται σε μια λογική ιδιώτη εάν περάσουν οι σχεδιασμοί τους!

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά το...2001, καθώς η διοίκηση της τράπεζας έχει καταφέρει να επιβάλει τους ρυθμούς της στην πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου. Η αρχική πρόταση από την πλευρά του σωματείου μεταφραζόταν σε ένα συνολικό ποσό 3,5 δισ. δραχμών. Η τράπεζα πρόσφερε...450 εκατ. δραχμές και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο 210 εκατ. δραχμών. Η πλειοψηφία περιόρισε τις απαιτήσεις σε περίπου 1 δισ. δραχμές, ενώ αποδέχεται τη διαμόρφωση ενός «αμοιβολόγιου» με τρεις άξονες: Συντάξιμες αποδοχές, Επιδόματα, Μπόνους. Η τράπεζα βεβαίως επιδιώκει να θέσει τα δικά της κριτήρια (στόχοι, απόδοση, θέση) για επιδόματα και μπόνους, ανατρέποντας κατακτήσεις των εργαζομένων. Την Τρίτη θα συναντηθεί η διοίκηση του Συλλόγου με της τράπεζας για το θέμα της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ