Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θολό τοπίο για τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ

Εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη στο «διάλογο» με την κυβέρνηση η ηγεσία της Ομοσπονδίας και να αρνείται τη συμπόρευση με όσους μπορούν να διεκδικήσουν την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θολό τοπίο για την τύχη των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, διαμορφώνεται μετά τη συνάντηση που είχε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο και το διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Δε δόθηκε καμιά απάντηση στο κύριο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το χαρτί της μονιμοποίησης, αφενός επιχειρεί διεμβολισμό της ενότητας των γιατρών και αφετέρου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, βγάζοντας απ' τη μέση τις κινητοποιήσεις, να προχωρήσει απρόσκοπτα τα σχέδιά της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Απ' την άλλη μεριά, η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), παρά τη μέχρι τώρα εμπειρία, μπαίνει, για μια ακόμα φορά, σε μια διελκυστίνδα ατέρμονων διαλόγων, ενώ ταυτόχρονα αρνείται την έμπρακτη συμπαράταξη με όλους εκείνους τους φορείς που διεκδικούν την πραγματική αναβάθμιση της ΠΦΥ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε στους δυο βασικούς άξονες των προτάσεων της κυβέρνησης: Την οικονομική αναβάθμιση των γιατρών του ΙΚΑ, με τη μορφή επιδόματος, που θα δοθεί στους γιατρούς υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν την απεργία τους. Την πρόταση για την προκήρυξη από το ΙΚΑ θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους συμβασιούχους γιατρούς χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσες θα είναι αυτές και τι ειδικότητες αφορούν. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το επίδομα, οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για την καταβολή πλασματικών υπερωριών.

«Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΙΚΑ θα εκτιμηθεί ποιες είναι οι θέσεις εκείνες, οι οποίες μπορεί να καλυφθούν με προκηρύξεις που θα γίνουν την ερχόμενη περίοδο», είπε ο Δ. Ρέππας, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η οικονομική αναβάθμιση είναι ανεξάρτητη από την επίλυση των εργασιακών σχέσεων «αλλά πάντως σε απόλυτη συνάφεια με τη συνέχιση ή μη της απεργία του ΙΚΑ».

Ερωτώμενος για τη θέση του υπουργού Υγείας, ο Δ. Ρέππας είπε: «Ασφαλώς, δε θα προκαταλάβουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και το σχεδιασμό της στην εφαρμογή αυτού του νέου θεσμού της ΠΦΥ, το ΙΚΑ όμως με βάση τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες μπορεί να δει ποιες είναι οι θέσεις που μπορεί και θέλει να προκηρύξει».

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ε. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι κάποια θέματα μπήκαν σε συζήτηση, αλλά δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στην Ολομέλεια της Κυριακής.

  • Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «εσκεμμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για σαλαμοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών του ΙΚΑ» με τις φήμες για μονιμοποίηση 1.000 γιατρών. Ηδη υπάρχει απόφαση του ΣΕΥΠΙΚΑ για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Τρίτη στις 10 π.μ και πορείας στο υπουργείο Εργασίας (1 μ.μ).
  • Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών Αττικής καλεί τους συμβασιούχους να πάρουν μέρος στην απεργία που είχε εξαγγείλει για την Τρίτη η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα κάνει Γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο Εσπέρια ώρα 11π.μ.-2μ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ