Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Τρομακτικά ποσοστά αύξησης παντού

Η κυβέρνηση εμφανίζει μείωση, λαθροχειρώντας με τους απασχολήσιμους της Αττικής

«Βραχνάς» για το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας αναδεικνύεται η ανεργία, η οποία με βάση και τα επίσημα στοιχεία αυξάνεται και πιάνει ποσοστά τόσο υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα που δύσκολα μπορούν να μαγειρευτούν. Η κυβέρνηση, βέβαια, επιχειρεί και πάλι να θολώσει την εικόνα.

Το γενικό ποσοστό της ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 10% και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2001. Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έχει μειώσει το μέγεθος της ανεργίας σε σημαντικό βαθμό, αξιοποιώντας κάθε κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των εργοδοτών για να προσφέρουν «νέες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2001 ανέρχεται σε 444,7 χιλιάδες - ποσοστό 10,2% - παρουσιάζοντας ως γενικό ποσοστό μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000, όπου το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,1%.

Ομως, μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι η εικόνα «μείωσης της ανεργίας» είναι παραμορφωτική, αφού δεν αντικατοπτρίζει τη σοβαρή αύξηση της ανεργίας σε περιοχές της χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος και οι Ιόνιοι Νήσοι. Τα ποσοστά ανεργίας που κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2000 ανέρχονταν για τη Δυτική Μακεδονία σε 14,7%, την Ηπειρο 10,6%, τους Ιόνιους Νήσους 5%, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 8,6%, την Κεντρική Μακεδονία 10,7%, εκτινάχτηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2001 σε 15,8%, 11,9%, 6,7%, 9%, 10,8%, αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, παρά την όποια μείωση, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, της τάξης του 13,3% (13,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2000). Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 11,6% (12,4% κατά το 2000).

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στοιχεία που αφορούν την Αττική για να εξασφαλίσει γενικό μέσο όρο μείωσης της ανεργίας. Πράγματι στην Αττική, από 12,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2000 εμφανίζεται μείωση σε 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2001. Κι αυτό γιατί ακριβώς στην Αττική είναι που τσακίζουν κόκαλα οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ακόμα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ειδικά στην Αττική παρουσιάζεται μια πρόσκαιρη αύξηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επομένως και πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, στην Αττική εφαρμόζονται τα περισσότερα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για «νέες θέσεις εργασίας», που και αυτά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και η αποτελεσματικότητά τους ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας αμφισβητείται ακόμα και από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς.

Τέλος, τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονται για την Κρήτη σε 5,7%, το Νότιο Αιγαίο σε 9,7%, το Βόρειο Αιγαίο σε 6%, την Πελοπόννησο σε 8,1% και τη Δυτική Ελλάδα σε 9,9%. Με δεδομένο τον αγροτικό χαρακτήρα των περιοχών τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ