Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξωφρενική φιλοεργοδοτική πολιτική

Αρνείται το ΙΚΑ να υλοποιήσει συμφωνία υπέρ των εργαζομένων, παρά το ότι δεν επιβαρύνεται το παραμικρό, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

Τα όρια του εξωφρενικού αγγίζει η φιλοεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης όπως φαίνεται και με την περίπτωση της ασφάλισης των μερικώς απασχολούμενων στις επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι εργαζόμενοι πέτυχαν οι μερικώς απασχολούμενοι να ασφαλίζονται με 25 ασφαλιστικά ημερομίσθια και το ΙΚΑ παρενέβη και απείλησε την επιχείρηση ότι θα της βάλει πρόστιμο αν συνεχίσει αυτήν την πρακτική!

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και ο υφυπουργός Εργασίας με διάφορα σοφίσματα υπερασπίστηκε αυτήν την καταφανώς αντεργατική πρακτική.

Είπε συγκεκριμένα ότι δεν είναι δυνατόν το ΙΚΑ να υιοθετεί ασφαλιστικά καθεστώτα ή ρήτρες που συνομολογούνται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών ενδεχομένως και άτυπα.

Μάλιστα προχώρησε ακόμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι δυνατόν το κράτος να υιοθετήσει μία τέτοια πρόταση και θα ήταν ολέθρια πολιτική επιλογή να υιοθετήσει μία τέτοια θεσμική αλλαγή γιατί ουσιαστικά αποδιάρθρωνε τον κύριο φορέα της κοινωνικής ασφάλισης που είναι πυλώνας της κύριας σύνταξης»!

Ο Σπ. Στριφτάρης αναρωτήθηκε «τι πειράζει το ΙΚΑ όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενος να πληρώνει και τις εργοδοτικές και τις εργατικές εισφορές στο ΙΚΑ και να μπορούν να είναι ασφαλισμένοι 25 μέρες το μήνα και όχι 15 που επιτρέπει το ελαστικό ωράριο».

«Το ΙΚΑ θα χάσει τίποτε; Αυτή είναι η ουσία» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Δε ζητάμε εμείς κάθε επιχείρηση να κάνει το δικό της ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό εσείς το κάνατε, εσείς το λέτε, εσείς δώσατε το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρίες να κάνουν ομαδικά συμβόλαια».

Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, έχουν μία βασική απορία και λένε: «Εμείς είχαμε μία σύμβαση με τον εργοδότη μας και πλήρωνε όλες τις εργοδοτικές εισφορές για να είμαστε 25 μέρες το μήνα ασφαλισμένοι, πράγμα που η σχέση εργασίας δε μας επέτρεπε. Και έρχεται τώρα ο εργοδότης και μας λέει ότι δε θα ανανεώσω αυτή τη σύμβαση γιατί το ΙΚΑ μου είπε ότι θα με πάει στο δικαστήριο». Και κατέληξε:

«Δε σας θυμίζει κύριε Σπυρόπουλε, αυτό που έκανε ο Ε. Γιαννόπουλος (ως υπουργός Εργασίας) με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ πριν από χρόνια όταν του έκοψε πρόστιμο γιατί έδωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους, πέρα από αυτά που έλεγε η νομοθετική ρύθμιση;».

Το μόνο που βρήκε να απαντήσει στη δευτερολογία του ο υφυπουργός, είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «είναι μία περιστασιακή και λαθεμένη πολιτική επιλογή, διότι με την όποια ευκολία μια επιχείρηση με κάποιους εργαζόμενους μπορεί να συμφωνεί για κάτι που υποτίθεται βελτιώνει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, με την ίδια ευκολία, σε μία άλλη εποχή μπορεί να υπάρχει μία άλλη συμφωνία που οι εργαζόμενοι τελικά να είναι σε πολύ δυσχερέστερη θέση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπαστή ζωή (2021-05-18 00:00:00.0)
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου (2010-04-30 00:00:00.0)
Ενας λαμπερός εργασιακός μεσαίωνας (2003-01-26 00:00:00.0)
Απολύσεις, 11ωρα και ...2ωρα! (2000-09-05 00:00:00.0)
Δε "βλέπει" μέλλον για τα ναυπηγεία (1998-10-08 00:00:00.0)
Σε κατάσταση ομηρίας οι εργαζόμενοι! (1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ