Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Καταργούν μουλωχτά τα «βαρέα»

Χρησιμοποιούν το ΙΚΑ για να περάσουν ως δεδομένη τη μετάταξη ολόκληρων κλάδων από τα «βαρέα» σε χαμηλότερες κλίμακες

Συναγερμός σημαίνει σε όλα τα συνδικάτα, καθώς με αφορμή μια καταγγελία των εργαζομένων στην «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», αποκαλύφθηκε χτες ότι η κυβέρνηση, προχωρά συνολικά στον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, μέσα από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, που πρόσφατα δημιούργησε το ΙΚΑ για τους εργοδότες! Το γεγονός αυτό, πριν ακόμα ξεκινήσει ο δήθεν «διάλογος» κυβέρνησης - ΓΣΕΕ, αποκαλύπτει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για το χτύπημα συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της χώρας.

Αφορμή για την αποκάλυψη στάθηκε η «περιέργεια» των συνδικαλιστών της Ενωσης Εργαζομένων στην «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», που όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, διαπίστωσαν ότι μέσα από τις καινούριες περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ και σ' ό,τι αφορά τον κλάδο των μεταλλωρύχων σε υπόγειες εργασίες, εξαιρούνται από τα υπερβαρέα επαγγέλματα οι τεχνίτες υπογείων και μετατάσσονται στα ανθυγιεινά επαγγέλματα! Επιπλέον εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά, μια σειρά ειδικότητες των αργυρομεταλλευμάτων, όπως τεχνίτες συνεργείων κλπ, και μετατάσσονται στα μεικτά!

Ο Γ. Ιωσηφίδης, πρόεδρος της Ενωσης, αποκάλυψε επίσης στο «Ρ» ότι στο εργοστάσιο Λευκού Κρέατος του Μελισσάρη, στην περιοχή Γραβιά, οι εργαζόμενοι στο χοιροτροφείο ενώ υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, με βάση την αναλυτική περιοδική δήλωση μετατάσσονται στα μεικτά! «Το ζήτημα - κατέληξε - είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εμείς έχουμε ενημερώσει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία γι' αυτό το ζήτημα καθώς και τα κόμματα της Βουλής. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην περάσει αυτό το αντιασφαλιστικό εγχείρημα και σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους για να αποκρούσουμε συνολικά την επίθεση της κυβέρνησης».

Η συνέχεια της έρευνας από το «Ρ» αποκάλυψε ότι ανάλογα κρούσματα έχουν σημειωθεί στη χημική βιομηχανία, στους καπνεργάτες, στους λογιστές κλπ. Οπως, συμπληρωματικά, μας αποκάλυψε ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, την κυβερνητική λαθροχειρία είχαν εντοπίσει εξαρχής οι λογιστές και έχει ήδη γίνει παρέμβαση στο ΔΣ του ΙΚΑ, η πλειοψηφία του οποίου δήλωσε αρχικά ότι δε συμβαίνει τίποτα κακό, ενώ στη συνέχεια είπε ότι αν έχουν γίνει «λάθη»... θα διορθωθούν!

Το ζήτημα έχει συζητηθεί ήδη στη διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής για τη...«διόρθωση». Σιγήν ιχθύος μάλιστα κρατάει και η ΓΣΕΕ, η οποία επίσης έχει ενημερωθεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο ΣΕΒ ζήτησε να αποχαρακτηριστούν από τα βαριά και ανθυγιεινά κάποιες ειδικότητες εργαζομένων στα πλαστικά, γιατί κατά την εκτίμησή του δε συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η διοίκηση του ΙΚΑ έσπευσε να απαντήσει ότι άμεσα θα εξετάσει το θέμα!

Εντοπίστηκε επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις λογιστές περιγράφονται στο νέο κωδικολόγιο ως υπάλληλοι γραφείου, γεγονός που φαίνεται να ανοίγει το δρόμο ως και για την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής διαπραγμάτευσης και τη μισθολογική εξομοίωση των λογιστών προς τα κάτω, μ' αυτή των υπαλλήλων γραφείων. Στο νέο κωδικολόγιο λογιστές θεωρούνται μόνο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

Η Ομοσπονδία των Λογιστών άμεσα συνεδρίασε και ομόφωνα κατέληξε ότι «με το νέο κωδικολόγιο σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφίζονται οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την πορεία των επικουρικών και τη μετάταξη γενικότερα σε χαμηλότερες ασφαλιστικές καλύψεις». Αποφάσισε επίσης άμεσα να καλέσει σε σύσκεψη τις Ομοσπονδίες που θίγονται (Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας) για να εξετάσουν το ζήτημα και να απαντήσουν αγωνιστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι στην ίδια δουλιά με διαφορετική ασφάλιση (2002-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ