Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραμένει η ενδοαστική κόντρα για τη στάση απέναντι στο Ιράν

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις εντός των ΗΠΑ αντανακλώνται και στην αντιπαράθεση με φόντο τα εξελισσόμενα παζάρια στη Βιέννη για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επέκρινε προχτές βράδυ τον πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, «δίχως να έχει σκεφθεί τι θα επακολουθήσει». Επέρριψε δε σε αυτόν την ευθύνη για το γεγονός πως το Ιράν έχει φθάσει κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, αφού δεν τηρείται το αυστηρό καθεστώς διεθνούς εποπτείας που προέβλεπε η συμφωνία του 2015.

Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις της Ψάκι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, ολοκλήρωσε στη Βιέννη (όπου συνεχίζεται ο 8ος γύρος των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ιράν) συναντήσεις με τους πρέσβεις των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις στενές επαφές μαζί τους και θα τους ενημερώνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Παράλληλα, πηγές στον Λευκό Οίκο που επικαλείται το «Politico» ανέφεραν πως οι ΗΠΑ θα σκληρύνουν τη στάση τους εάν μέχρι τον Φλεβάρη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, μεταξύ άλλων πιέζει για άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων, ώστε να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Τo δε αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο και αυτό διπλωματικές πηγές στη Βιέννη, διαπίστωσε πως οι ΗΠΑ και το Ιράν επιδεικνύουν ελάχιστα ευέλικτη στάση σε θέματα - κλειδιά της διεθνούς συμφωνίας του 2015, αυξάνοντας τα ερωτήματα για το εάν τελικώς είναι εφικτή μια νέα συμφωνία, «που θα μπορούσε να διαλύσει τους φόβους για έναν πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι η απαίτηση του Ιράν για συγκεκριμένες αμερικανικές εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν τη μη επιβολή άλλων κυρώσεων σε βάρος του, όπως και ο τρόπος και ο χρόνος αποκατάστασης των περιορισμών που προβλέπονταν από τη συμφωνία του 2015 στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ