Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ
Αξιολόγησαν «ευκαιρίες» για παραπέρα «οικονομική συνεργασία»

Από τη συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Κινέζο ομόλογό του

Xinhua

Από τη συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Κινέζο ομόλογό του
«Τις διμερείς μας σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κίνας, Μ. Τσαβούσογλου και Γουάνγκ Γι, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο, σύμφωνα με τη φειδωλή ενημέρωση που έκανε με ανάρτηση στο Twitter.

Τόνισε πάντως ότι οι δύο πλευρές «αξιολογήσαμε ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας», με φόντο την ολόπλευρη προσπάθεια της Κίνας να στερεώσει συμμαχίες στο κρίσιμο σταυροδρόμι όπου βρίσκεται η Τουρκία, ενώνοντας τρεις ηπείρους και διαδραματίζοντας αντικειμενικά σημαντικό ρόλο για τους λεγόμενους «Δρόμους του Μεταξιού» που προωθεί το Πεκίνο.

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μετέφερε «απόψεις, προσδοκίες και ευαισθησίες όσον αφορά θέματα της ατζέντας μας, ειδικά αυτά των Τούρκων Ουιγούρων», δηλαδή της μουσουλμανικής τουρκογενούς εθνοτικής ομάδας που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Οι κατηγορίες για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των Ουιγούρων από το Πεκίνο βρίσκονται σταθερά ψηλά στην αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα - η οποία τις αρνείται και αναφέρει ότι αντιμετωπίζει αυτονομιστικές ομάδες. Η Τουρκία, από την πλευρά της, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας με την Κίνα, ασκεί τα τελευταία χρόνια μια πιο «ισορροπημένη» κριτική.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς», ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην «πολιτικοποίηση» της Χειμερινής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο τον Φλεβάρη.

Ενέργεια, νέες τεχνολογίες και άλλοι νευραλγικοί τομείς στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη, ειδικά ως προς τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξής τους. Να απέχουν η μία από την ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα της άλλης.

«Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για την πρωτοβουλία OBOR (σ.σ. Δρόμοι του Μεταξιού) με την Κίνα, που έδειξε τη σημασία που η Τουρκία αποδίδει στην πρακτική συνεργασία των δύο χωρών», είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν τη συνεργασία τους και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στις νέες μορφές Ενέργειας, τα δίκτυα 5G κ.α., όπως και ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την αύξηση των εισαγωγών προϊόντων υψηλής ποιότητας από την Τουρκία.

Τέλος, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στο Καζακστάν, με τον Γουάνγκ να παρατηρεί - σύμφωνα με τους Γκλόμπαλ Τάιμς - τον «μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει ότι η Τουρκία στις υποθέσεις της περιφέρειας», αλλά και να διαμηνύει την ετοιμότητα της Κίνας για ενίσχυση του πολυμερούς συντονισμού στην περιοχή.

Τέλος, η κινεζική εφημερίδα τόνισε πως ο Γουάνγκ Γι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), επιλέγοντας να ισχυριστεί (η εφημερίδα): «Η Τουρκία είναι χώρα με ανεξάρτητη διπλωματική πολιτική και κρίσιμη επιρροή στην περιοχή που συνδέει Ασία και Ευρώπη (...) Είναι ακόμα κρίσιμος εταίρος που μπορεί να στηρίξει την Κίνα στη διεθνή αρένα όταν η Κίνα χρειάζεται να διαχειριστεί τις πιέσεις και προκλήσεις των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών».

Στο μεταξύ, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα ζήτησαν προχτές βράδυ από την κινεζική κυβέρνηση υπουργοί Εξωτερικών του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου που ολοκληρώνουν σήμερα την πενθήμερη επίσκεψή τους στο Πεκίνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν με «πιο βαθιά και πραγματιστική στρατηγική συνεργασία» (2022-02-04 00:00:00.0)
Επιτάχυνση παρεμβάσεων και διεργασιών ενίσχυσης στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με τις ΗΠΑ (2021-04-03 00:00:00.0)
Το Πεκίνο ιεραρχεί τη διαφύλαξη του «διεθνούς ελεύθερου εμπορίου» (2019-10-23 00:00:00.0)
Επαφές για οικονομικά και διεθνή ζητήματα (2018-11-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τους αμερικανικούς δασμούς (2018-06-05 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια (2009-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ