Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά ορόσημα

Τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας», οι στόχοι της οποίας ενσωματώνονται πλέον σταδιακά στο νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σπεύδει να κλείσει ένα ένα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μεταξύ τους κυριαρχεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με επόμενο βήμα, μέχρι τέλη Μάρτη, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη του επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, του φορέα στον οποίο θα μεταβιβάζουν την κυριότητα των σπιτιών τους οι δανειολήπτες για να γίνουν στη συνέχεια νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την παροχή νέων φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών και κινήτρων για συγχωνεύσεις, συνεργασίες και εξαγορές επιχειρήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων, με εισαγωγή «μιας νέας νομικής μορφής για τις επιχειρηματικές συμπράξεις», ενός πλαισίου που «θα ενθαρρύνει τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία», καθώς και σειρά από νέα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, με στόχο, όπως λένε, να γίνουν περισσότερο «προσανατολισμένες στις εξαγωγές».

Με επόμενο νομοσχέδιο προωθείται η επέκταση του καθεστώτος των «υπεραποσβέσεων» στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις. Και η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δελτίο θυέλλης» η ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Τη Δευτέρα 17 Γενάρη τη σκυτάλη παίρνει το Γιούρογκρουπ, ενώ οι συζητήσεις και τα σχετικά παζάρια - αν και σε αυτήν τη φάση έχουν χαρακτήρα προεργασίας - θυμίζουν «δελτίο θυέλλης» για τα όσα βρίσκονται μπροστά.

Η ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας (βλέπε σχετικό θέμα), καθώς επίσης:

-- Την κατάσταση φερεγγυότητας του εταιρικού τομέα στην Ευρωζώνη και ενδεχόμενα μέτρα που διευκολύνουν την εταιρική αναδιάρθρωση και την οικονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο αύξησης πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων κρατικής στήριξης για τη διαχείριση της κρίσης.

-- Την οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες επιδόσεις της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τους «διεθνείς ομολόγους της», δηλαδή σε σχέση με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με φόντο τη διόγκωση του πληθωρισμού, την απογείωση των τιμών στην Ενέργεια και τη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

-- Τη Σύσταση για την Ευρωζώνη. Αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, που σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική συνιστά τη διατήρηση «συγκρατημένα υποστηρικτικού δημοσιονομικού προσανατολισμού», το «μάζεμα» δηλαδή των επεκτατικών μέτρων του προηγούμενου διαστήματος και τη «σταδιακή επικέντρωσή» τους στις «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ