Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΝΕΟ ΕΣΥ»
«Λαγός» της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης μια μελέτη του δήμου Κοζάνης

Συνέντευξη με τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης παρουσιάστηκε πρόσφατα η μελέτη που ανέθεσε η δημοτική αρχή σε ιδιωτική εταιρεία για τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει την ίδρυση ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου στον νομό Κοζάνης (η Περιφέρεια στερείται τριτοβάθμιου νοσοκομείου) και την παράλληλη «αναπροσαρμογή» των Γενικών Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργώντας έτσι σαν «λαγός» της κυβερνητικής πολιτικής και του «νέου ΕΣΥ». Θυμίζουμε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» σχεδιάζει την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, με συγχωνεύσεις και «λουκέτα» σε νοσοκομεία, με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της παραπάνω εταιρείας, η ίδια συνεργάζεται εδώ και 8 μήνες με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, που συγκροτήθηκε το 2020, με σκοπό να αξιολογεί τις μονάδες Υγείας με τα κριτήρια του «κόστους - οφέλους», της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, με στόχο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν ολοκληρωμένα ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες», απαλλάσσοντας το κράτος από τις σχετικές δαπάνες.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, στο οποίο «συνυπολογίστηκαν οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Υγείας το διάστημα 2021 - 2023», πρόκειται για «μελέτη χαρτογράφησης της ζήτησης των υπηρεσιών Υγείας καθώς και της αντίστοιχης προσφοράς για τη λήψη υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά στη μελέτη ότι «συνολικά υπάρχει καλά σταθμισμένη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό», παρότι τα νοσοκομεία της περιοχής «στενάζουν» από τις ελλείψεις προσωπικού.

Για το ζήτημα ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, ψυχίατρο στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας.

* * *

-- Η μελέτη αυτή αποτυπώνει ορισμένες προτάσεις για το μέλλον του υγειονομικού χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας. Τι επιπτώσεις θα έχει το σύστημα Υγείας που προτείνει, στην πρόσβαση του λαού της περιοχής σε δομές Υγείας;

-- Η μελέτη προτείνει τη μετατροπή των 5 υπαρχόντων Γενικών Νοσοκομείων («Μαμάτσειο» Κοζάνης, «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας) σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), ενώ εισηγείται τη δημιουργία ενός νέου τριτοβάθμιου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού έξω από την Κοζάνη, όπου εκεί θα διοχετεύονται όλα τα περιστατικά. Ουσιαστικά μιλάμε για υποβάθμιση και συρρίκνωση των δομών Υγείας, και μάλιστα με τα γνωστά κριτήρια «πληρότητας», λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενα ζήτημα είναι το πόσο χειρότερη θα είναι η πρόσβαση του πληθυσμού στις δομές Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δυτική Μακεδονία έχει πολλά ορεινά χωριά με αγροτικό πληθυσμό. Η Πτολεμαΐδα από την Κοζάνη απέχει 25 χιλιόμετρα, αλλά όλες οι άλλες πόλεις 45-50 λεπτά! Από Γρεβενά και Καστοριά πληρώνεις και διόδια! Ταυτόχρονα, ολόκληρες πόλεις μένουν ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αφού δεν θα υπάρχουν βασικές κλινικές και ειδικότητες, όπως Παιδιατρική κλινική, Μαιευτική, και άλλες πολλές ειδικότητες σε ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες.

-- Η Δυτική Μακεδονία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας εξαρχής, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να συνεχίζει να πιέζεται, με αποτέλεσμα ο λαός της περιοχής να πληρώσει βαρύ τίμημα τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και συνολικά με επιβάρυνση της υγείας του. Παρ΄ όλα αυτά, γιατί ανοίγει αυτή η συζήτηση για υποβάθμιση των δομών Υγείας σήμερα;

-- Η Δυτική Μακεδονία ήταν σχεδόν πάντα στο «κόκκινο» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την αρχή μέχρι και τους μήνες κορύφωσης που βιώνουμε αυτό το διάστημα, δεν υπήρχαν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μονοθεματικά και όλα τα άλλα νοσήματα και τα χειρουργεία πήγαν πίσω, ενώ πλουτίζει για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, που επιμελώς κρατήθηκε αλώβητος και μακριά από τον COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων φάνηκε ξεκάθαρα σε όλα τα νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Κοζάνης το 45% των μόνιμων θέσεων είναι κενές! Στα άλλα νοσοκομεία το 27% - 35%, και μιλάμε για τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Η Πρωτοβάθμια Υγεία αποψιλώθηκε και ουδείς οικογενειακός γιατρός βρίσκεται σε Περιφερειακό Ιατρείο. Επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με δωρεάν τεστ δεν υπάρχει. Επίσης λείπει η σοβαρή εμβολιαστική πολιτική που θα γινόταν από τους οικογενειακούς γιατρούς.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τη στιγμή που επελαύνει η πανδημία και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους, είναι το λιγότερο προκλητικό να μιλάνε για κλείσιμο μονάδων. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση για το περιβόητο «νέο ΕΣΥ», που προβλέπει κλεισίματα και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας, καθώς και Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Μάλιστα αξιοποιεί και την πανδημία για να προωθεί πιο αποφασιστικά τέτοιες πλευρές, με τις μετακινήσεις προσωπικού, τις «συνεργασίες» με τις ιδιωτικές κλινικές, τις συγχωνεύσεις κλινικών, τις μετατροπές νοσοκομείων κ.λπ.

Εγείρονται βεβαίως ερωτήματα ως προς το γιατί ο δήμος Κοζάνης αναλαμβάνει ουσιαστικά τον ρόλο του «Δούρειου Ιππου» για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός. Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια η Τοπική Διοίκηση να έχει αυξημένο ρόλο στην Υγεία, και κυρίως στην ΠΦΥ, με «άνοιγμα» στην επιχειρηματική δράση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μελέτη αυτή. Η δημοσίευση μιας τέτοιας μελέτης σε μια τέτοια χρονική περίοδο αποτελεί κυνική ομολογία ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετούσε τους ασθενείς. Αποδεικνύει ότι την ώρα που εμείς δίνουμε μάχη στα νοσοκομεία, αυτοί έδιναν μάχη για να εφαρμόσουν σχέδια αντίθετα με τις ανάγκες των ασθενών. Αποδεικνύει ότι και η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και τα σχέδια συρρίκνωσης γεννιούνται από την πολιτική της εμπορευματοποιημένης Υγείας που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως.

-- Αρα ούτε η σημερινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας ούτε η πρόταση αυτή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στην περιοχή και πώς μπορούν να καλυφθούν;

-- Τις πραγματικές ανάγκες τις ανέδειξε η ίδια η πανδημία, όπως είπαμε. Και σε αυτήν τη βάση απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης. Η ενίσχυση όλων των νοσοκομείων με προσλήψεις και υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Η ανάγκη για δημιουργία τριτοβάθμιας δομής στην περιοχή δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την απρόσκοπτη λειτουργία των υπόλοιπων δομών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Γι' αυτό χρειάζονται μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με πλήρη, επαρκή, αποκλειστική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό. Και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο για τον όποιο υγειονομικό σχεδιασμό, η κάλυψη των αναγκών του λαού σε σύγχρονες, δωρεάν, δημόσιες δομές Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ