Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΧΑΪΑ
Αποψιλώνονται τρία Κέντρα Υγείας για να «βγαίνουν» οι εφημερίες στο ΓΝ Αιγίου

Τα διαχρονικά προβλήματα καταγγέλλει η τριμελής επιτροπή των ΚΥ της ΕΙΝΑ

Την έντονη αντίδρασή της απέναντι στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ να μετακινήσει περίπου 30 γενικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας, Ακράτας και Χαλανδρίτσας στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, προκειμένου να «βγαίνει το πρόγραμμα» των μηνιαίων εφημεριών, καταγγέλλει η Τριμελής Επιτροπή των ΚΥ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Πρόκειται για απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με σκοπό να «αντιμετωπιστούν», με βάση τη λογική των «μπαλωμάτων» κυβέρνησης και ΥΠΕ, τα τεράστια κενά που υπάρχουν και στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, όπου, εκτός των άλλων, σταμάτησε η λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής.

Την ίδια ώρα, εκτός των κινδύνων που προκαλούνται για τη δημόσια υγεία από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα Κέντρα Υγείας, εξουθενώνεται και το προσωπικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλείται να πραγματοποιήσει μία επιπλέον εφημερία φτάνοντας έως και 9 τον μήνα και μάλιστα σε έναν άγνωστο χώρο, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες.

Αυτά συμβαίνουν όταν, όπως τονίζει η Τριμελής Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «τα Κέντρα Υγείας είναι στο "κόκκινο", με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες. Η λειτουργία τους έχει υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σοβαρή ευθύνη φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα αναβάθμισε αλλά τα άφησε να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο», και ενώ «τις τελευταίες ημέρες στα Κέντρα Υγείας του νομού μας σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων Covid ασθενών. Ταυτόχρονα, τα ΚΥ σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εμβολιασμών και όλο το βάρος των κατ' οίκον εμβολιασμών, ενώ από 1/1/2022 οι δημόσιες μονάδες Υγείας αναλαμβάνουν και την αποκλειστική ευθύνη της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους ασθενείς».

Τα παραπάνω δεν λαμβάνονται υπόψη από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία προτιμά, αντί για προσλήψεις μόνιμου με όλα τα εργασιακά δικαιώματα προσωπικού, να προχωρά στην αποψίλωση των ΚΥ και μάλιστα σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και τα νοσοκομεία περιοχές της Αχαΐας.

Αναφερόμενη στα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου και τη «λύση» που προωθείται η Τριμελής Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτά δεν προέκυψαν τώρα, λόγω της πανδημίας, αλλά «η λειτουργία του έχει υποβαθμιστεί, τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις. Λύση δεν δίνεται με το να εφημερεύει σε άγνωστο για εμάς χώρο δουλειάς κάθε μέρα διαφορετικός γενικός γιατρός και σε καθήκοντα αλλότρια από αυτά της ειδικότητάς μας. Λύση αποτελεί η στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό. Διαφορετικά, δημιουργούμε άλλο ένα νοσοκομείο "Πύργου"».

Καλεί παράλληλα σε πάλη για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ την Κυριακή 16 Γενάρη, στις 8 μ.μ., οι γιατροί στις συγκεκριμένες δομές θα προχωρήσουν σε διαδικτυακή Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.

Σημειώνεται ότι μέρος των παραπάνω προβλημάτων καταγγέλθηκαν στην πρόσφατη κινητοποίηση που οργανώθηκε στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς της πόλης, από τον χαιρετισμό του Χρήστου Δάβουλου, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑ. Ενώ για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αιγίου και τη Χειρουργική κλινική Ερώτηση έχει καταθέσει στον υπουργό Υγείας το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στις μετακινήσεις οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ (2024-03-01 00:00:00.0)
Να ανακληθεί η μετακίνηση εργαζομένων από τα ΚΥ της Δυτικής Αθήνας (2023-11-10 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση, αντιμέτωποι με κίνδυνο μπλακάουτ υγειονομικοί και ασθενείς (2022-01-19 00:00:00.0)
Συρρικνώνεται η λειτουργία της μοναδικής δημόσιας δομής Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού (2019-06-21 00:00:00.0)
Τεράστιο πρόβλημα οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ (2018-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ