Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις!

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, στις 6 Μάρτη με αποκλεισμούς της ΑΤΕ, της Εφορίας και της Περιφερειακής Διοίκησης. Οι νέοι αγροτικοί αγώνες θα έχουν σαφές διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς

Οι αγρότες της Καρδίτσας που ήταν στο δρόμο του αγώνα τον Δεκέμβρη του 2001 και...
Οι αγρότες της Καρδίτσας που ήταν στο δρόμο του αγώνα τον Δεκέμβρη του 2001 και...
Το νέο ξεκίνημα για τους αγώνες της αγροτιάς, που θα έχουν σαφές φιλοαγροτικό περιεχόμενο, θα χρησιμοποιούν όλες τις αποτελεσματικές μορφές πάλης και θα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς σήμανε από την Καρδίτσα. Σε σύσκεψη, που συγκάλεσε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ) και συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε η διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου την Τετάρτη, 6 Μάρτη, με αγροτικά μηχανήματα. Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου, που θα γίνει στην πόλη της Καρδίτσας, οι αγρότες, σύμφωνα με την απόφαση, θα προχωρήσουν σε κατάληψη των κτιρίων της Αγροτικής Τράπεζας, της Εφορίας και της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας.

Η απόφαση για τη νέα αγροτική κινητοποίηση, που πήρε στη χτεσινή σύσκεψη η ΕΟΑΣΝΚ - ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 10 π.μ. στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» - είναι μόνο η αρχή των πρωτοβουλιών που πρόκειται να πάρουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης της αγροτιάς

Στη νέα αγωνιστική τους πορεία οι αγρότες θα αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα που αποκόμισαν από το μακρόχρονο αγώνα τους, αλλά και την αρνητική εμπειρία από τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες υπονομεύτηκαν από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Η πάλη της αγροτιάς θα οξυνθεί και θα στοχεύει στην επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, που απορρέουν από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και τελικός στόχος θα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, που θα επιτρέπει στο μικρομεσαίο αγρότη να καλλιεργεί τα χωράφια του και να παραμείνει στον τόπο του.

Σ' αυτούς τους στόχους, αλλά και στην αποφασιστικότητα των συνεπών αγροτοσυνδικαλιστών να κάνουν ό,τι μπορούν για να δοθεί νέα ελπιδοφόρα ώθηση στο αγροτικό κίνημα, αναφέρθηκε μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ. Τόνισε, επίσης, ότι για την καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία του αγώνα θα γίνουν και άλλες αγροτικές συσκέψεις, καθώς και ενημερωτικές περιοδείες και συγκεντρώσεις στις επαρχίες και στα χωριά.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγώνων δε θα κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης της υπάρχουσας αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά θα στοχεύει σε ριζικές αλλαγές, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Επισημάνθηκε ότι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των αγροτών είναι απόρροια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, περιορισμούς και πρόστιμα συνυπευθυνότητα στους παραγωγούς, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη βαμβακοκαλλιέργεια, στην οποία τονίστηκε πως με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ, που ψήφισε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική κι απειλεί με μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδες μικροκαλλιεργητές.

Υπογραμμίστηκε, ακόμα, ότι ζωτικής σημασίας αίτημα είναι, επίσης, να παραμείνει δημόσια η Αγροτική Τράπεζα και να λειτουργήσει με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες, για να καταργηθούν όλα τα πανωτόκια, να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα αγροτικά χρέη και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.

Βασικό αίτημα των νέων αγώνων θα είναι και η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για την υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ