Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Το «κλειδί» το δώσαμε στους ιδιώτες

Το κράτος, απλά θα πριμοδοτεί με ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια το ιδιωτικό κεφάλαιο, σαν κίνητρο για να κάνει επενδύσεις

«To κλειδί της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δε θα είναι οι κρατικές παρεμβάσεις και επενδύσεις, αλλά η ικανότητα των χωρών της ΕΕ να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στην ομιλία του στο 2ο Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Παραγωγικό Σύστημα και Ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα στο Φόρουμ και συνοψίζοντας τις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή καθορίζεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων της ΕΕ, ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις «δε θα υπάρξει ανάπτυξη, παραγωγικότητα, απασχόληση» και συμπλήρωσε ότι «το κράτος δεν μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη θα τη δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις που τολμούν οι ίδιες».

Καθόρισε ακόμα ότι ο ρόλος των υποδομών, που δημιουργεί το κράτος, «είναι κρίσιμος, αλλά αυτές σήμερα προσλαμβάνουν ένα πιο διεθνικό χαρακτήρα και πρέπει να εξυπηρετούν γενικότερα διεθνικά συμφέροντα και προοπτικές». Προσδιόρισε ότι στην κατεύθυνση αυτή, σε πρώτη φάση, είναι ανάγκη να επιτευχθεί η διασύνδεση των δικτύων ενέργειας των χωρών της ΕΕ, αλλά και των χωρών της Βαλκανικής και άλλων που βρίσκονται στη διαδικασία διασύνδεσης.

Με την τοποθέτησή του εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, υποστήριξε ότι για τη Θεσσαλονίκη επείγει η ολοκλήρωση της ΒΙΠΕ και η γρήγορη μεταφορά στη νέα περιοχή των βυρσοδεψείων και άλλων βιομηχανικών μονάδων και να ελευθερωθεί μεγάλη λουρίδα της παραλίας της πόλης από ρυπογόνες μονάδες.

Ισχυρίστηκε δε ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχο νομοθέτημα με αυτό που ψηφίστηκε για την Αττική, με το οποίο καταργήθηκε το ΠΔ 84/84 για την «αναδιάρθρωση της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης». Στην ουσία αυτή η «αναδιάρθρωση» σημαίνει αποβιομηχάνιση και αύξηση της ανεργίας.

Ομως και η τοποθέτηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γ. Πασχαλίδη, είχε έντονο το στοιχείο της ανάπτυξης των τριτογενών δραστηριοτήτων για να μετατραπεί η πόλη σε χρηματοπιστωτικό κέντρο για καλύτερη πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει η Θεσσαλονίκη να προσελκύσει επενδύσεις από άλλες χώρες κυρίως, με την ίδρυση «περιφερειακών γραφείων πολυεθνικών επιχειρήσεων κλπ».

Με τέτοιους στόχους φυσικά, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από παρόμοια «Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ