Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψήνονται» σενάρια νέας φορολογικής επιδρομής

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια αύξησης των φόρων που εξετάζει η κυβέρνηση με τη νέα «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος. Κωδικοποιήθηκε και ο ΦΜΑΠ

Αυξάνονται και πληθύνονται τα σενάρια αύξησης των φόρων που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ετσι, την ώρα, πάντως, που από το υπουργείο Οικονομικών κοινοποιούνται οι κωδικοποιήσεις των πολυάριθμων διατάξεων διάφορων φορολογικών νόμων - όπως του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (δημοσιοποιήθηκε χτες) και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων (απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων κλπ.) - η κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς τις νέες αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα. Οι αλλαγές που γίνονται με κύριο στόχο την παραπέρα πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγαλοεισοδηματιών και άρα τη φορολογική αφαίμαξη των πλατιών λαΐκων στρωμάτων, λανσάρονται σαν αναγκαίες για την απλούστευση του ισχύοντας πολυδαίδαλου φορολογικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά, τις τελευταίες μέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με πληροφορίες (που φιλοξενούν οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια) για σημαντικές αλλαγές που επεξεργάζεται η αρμόδιο επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Μεταξύ των πληροφοριών που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας (πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί αφού το τελικό κείμενο της επιτροπής θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Μάρτη) είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης:

  • Να καταργήσει διάφορους φόρους που ισχύουν σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και να καθιερώσει φόρο κατοχής, τον οποίο θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο ΟΛΟΙ οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας, ανεξαρτήτως αν είναι μικροϊδιοκτήτης ή μεγαλοϊδιοκτήτης.
  • Να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα φόρου μεταβίβασης ακινήτων με την εφαρμογή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αξιοποιώντας το νέο σύστημα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και με το κουτσούρεμα των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα για αγορά πρώτης κατοικίας, δωρεών, γονικών παροχών.
  • Να επαναφέρει το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος που εφαρμόστηκε 3 φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα (τελευταία φορά που επαναφέρθηκε ήταν το 1991 και καταργήθηκε το 1995), με βάση το οποίο θα φορολογεί όσους έχουν ακίνητη περιουσία για τη διαφορά (ποσό αύξησης) ανάμεσα στην τιμή απόκτησης και την τρέχουσα τιμή.
  • Να αυξήσει κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τους συντελεστές ΦΠΑ (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%) με πρόσχημα τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και γενικά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.

Χτες, πάντως, κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με την κωδικοποίηση των διατάξεων του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Στην εγκύκλιο αυτή, περιλαμβάνονται όλες οι διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα - σε διαφορετικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις κλπ. - σχετικά με τους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ, τις προθεσμίες υποβολής της δήλωσης, τα αφορολόγητα ποσά κλπ. Εκτός των παραπάνω, στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται εκφρασμένα σε ευρώ και τα νέα ποσά της φορολογικής κλίμακας και των απαλλαγών από την επιβολή ΦΜΑΠ που ισχύουν για το έτος 2002, (φορολογούμενα, απαλλασσόμενα, κλιμάκια κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ