Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Για όσους πιστεύουν τη ΝΔ

Η διαφορά της είναι ότι ο περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας θα λέγεται υποκατάσταση, αν γίνει κυβέρνηση!

Να επιβεβαιώσει την πολιτική υποκρισίας και κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών έσπευσε η ΝΔ, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της «γαλάζιας παράταξης», για το πώς θα βγει -υποτίθεται- το βαμβάκι από το αδιέξοδο.

Στο σχετικό ιλουστρασιόν τρίπτυχο έντυπο -που φέρει ημερομηνία Ιανουάριος 2002- καταγράφονται αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της ΝΔ. Θέσεις και προτάσεις που από την πρώτη ματιά δείχνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών. Γιατί, στο τρίπτυχο αυτό πρόγραμμα δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα από τα αιτήματα της μαχόμενης αγροτιάς, για ανατροπή - αναθεώρηση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών, ούτε για αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης, ούτε βέβαια για κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας. Το χειρότερο όμως για τους βαμβακοπαραγωγούς, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό κινείται επί της ουσίας στην ίδια κατεύθυνση με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Για το «θεαθήναι» γίνονται αναφορές κατά της κυβέρνησης, για το ότι οι περσινοί περιορισμοί στο βαμβάκι είναι αυθαίρετοι, πως δε δίνονται απαντήσεις για το τι θα γίνουν οι εκτάσεις που βγαίνουν εκτός βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς ακόμα ότι για πρώτη φορά θα υπάρξουν ποσότητες βαμβακιού που θα λάβουν εμπορική τιμή μόνο.

Τι προτείνει η ΝΔ, για να βγούνε οι βαμβακοπαραγωγοί από το αδιέξοδο, αν γίνει κυβέρνηση; Θα αρχίσουμε με κάτι από το τέλος του προγράμματός της: «Εκπόνηση μελετών για την υποκατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας με άλλες προσοδοφόρες καλλιέργειες, όπου είναι δυνατό». Με άλλα λόγια, ομολογεί ότι συμφωνεί με τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που πήρε η κυβέρνηση και ενημερώνει, πως, αν έρθει στην κυβέρνηση, τα ίδια θα κάνει. Αλλά η διαφωνία της είναι ότι αυτό έγινε από την υπάρχουσα κυβέρνηση χωρίς «πρόγραμμα» και χωρίς μελέτες... Αυτό φαίνεται και από ένα άλλο σημείο του προγράμματος της ΝΔ, όπου χαρακτηρίζονται ως: «Αποσπασματικά και αναποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της καλλιεργούμενης έκτασης και του όγκου παραγωγής». Δηλαδή, δεν είναι ούτε καν παράνομα κατά τη ΝΔ...

Αλλά γιατί να τα χαρακτηρίσει παράνομα η ΝΔ; Στο πρόγραμμά της προτείνει, όμορφα και ωραία... την: «Ενδυνάμωση των ερευνητικών προσπαθειών και επικέντρωση σε θέματα αιχμής, όπως ο περιορισμός της ρύπανσης, η βελτίωση της τεχνικής καλλιέργειας, η καλλιέργεια ποικιλιών με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό». Δηλαδή, εκτός από την ΕΕ και την κυβέρνηση και η ΝΔ συμφωνεί ότι τα βαμβάκι ρυπαίνει και βλάπτει το περιβάλλον! Και συμφωνεί απολύτως με τα περιβαλλοντικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, που ψηφίστηκαν στον νέο κανονισμό για το βαμβάκι. Και παράλληλα, συμφωνεί με την πολιτική της ΕΕ ο «ρυπαίνων πληρώνει» για την επιβολή νέων χαρατσιών στους αγρότες για τη χρήση νερού. Αλλά η ΝΔ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να μην ανησυχούν, γιατί θα τους φέρει... ποικιλίες που θα χρειάζονται ακόμα πιο λίγο νερό. Βέβαια, αν τους έταζε ότι θα έχουν και ακόμα καλύτερες αποδόσεις ίσως και να... «τσίμπαγαν», οι βαμβακοπαραγωγοί.

Η κοροϊδία και η υποκρισία συνεχίζεται με αναφορές για ενίσχυση έργων υποδομής στις βαμβακοπαραγωγές περιοχές. Αλλά... αυτά τι τα χρειάζονται οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού, αν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα έχουν ποικιλίες βαμβακιού που δε θα χρειάζονται νερό; Από κοντά γίνεται και αναφορά για λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής. Ομως, η ΝΔ δεν ήταν αυτή που στο διάστημα 1990 - 1993 προχώρησε σε απελευθέρωση της αγοράς στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στο πολλαπλασιαστικό υλικό και εκτίναξε το κόστος παραγωγής στα ύψη. Κι αν γίνει κυβέρνηση, τι παραπάνω θα κάνει ως «κοινωνός της ελεύθερης αγοράς»; Μήπως, θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για έχουν φτηνό ρεύμα οι αγρότες; 'Η μήπως θα ελέγξει τις αθρόες εισαγωγές σπόρων στη χώρα από τις πολυεθνικές, όπως αφήνει να εννοηθεί σε ένα άλλο σημείο το σχετικό πρόγραμμά της.

Κατά τ' άλλα η ΝΔ θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση την: «Υιοθέτηση μιας δυναμικής - επιθετικής εθνικής στρατηγικής, με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού στα αρμόδια κοινοτικά όργανα» και μια «πολιτική διαμόρφωσης συμμαχιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για στήριξη των δίκαιων εθνικών αγροτικών θέσεων». Κι αυτά, βέβαια, θα γίνονται μετά από: «Συστηματικό διάλογο για όλα τα θέμα με τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων». Σίγουρα, πρόκειται για άλλη μια γαλάζια πρωτοτυπία, μια και η κυβέρνηση Σημίτη, δεν έχει πει και δεν έχει πράξει τίποτα από όλα αυτά. Αλλά τι παραπάνω να πει η ΝΔ όταν συμφωνεί με την πολιτική της «γραμμής Βερολίνου», την «Ατζέντα 2000», τον ΠΟΕ και ό,τι άλλο ακόμα έχουν προαποφασίσει τα επιτελεία των Βρυξελλών, ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ