Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ»
Στον «αέρα» το πρόγραμμα

Συνεχίζεται το σίριαλ «οικοπάρκα», με ιδιώτες να εκμεταλλεύονται καλλιεργήσιμα εδάφη και να επιδοτούνται από κοινοτικά και κρατικά ταμεία. Η αποβολή δυο εταιριών από το πρόγραμμα - λόγω παρανομιών - δε δίνει την πρέπουσα λύση. Δε σταματά τη ροή χρήματος σε αμφιβόλου ποιότητας δραστηριότητες. Δε διοχετεύει αυτό το χρήμα εκεί που χρειάζεται, στην καλλιέργεια και το μικρομεσαίο αγρότη. Και συνεχίζεται ένα πρόγραμμα, για το οποίο ακόμα και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαπιστώνει παρατυπίες.

Ο «Ρ» εδώ και μήνες αποκάλυψε αντιπαραγωγικές κομπίνες που στήθηκαν γύρω από τα «οικοπάρκα» παντού στην Ελλάδα. Στη λογική της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής, στήθηκε το πρόγραμμα «Μακροχρόνια Παύση Καλλιέργειας Γεωργικών Γαιών». Επισήμως, στόχος είναι η 20ετής αγρανάπαυση αγροτικών γαιών, η δημιουργία βιότοπων και οικολογικών πάρκων με έργα περιβαλλοντικής προστασίας, όπου θα έχει πρόσβαση το κοινό. Στους δικαιούχους δίνονται για να κάνουν έργα, 20.000 δρχ./στρ. ετησίως (75% κοινοτικό χρήμα, 25% εθνικό). Σύμφωνα με δημοσιευθέντα στοιχεία, ίδιοι άνθρωποι έστησαν «οικοπάρκα» σε όλη τη χώρα, μοναστήρια ζήτησαν επιδότηση από τις Βρυξέλλες ή και παράγοντες όπως ο πρόεδρος της «Ελαιουργικής» Γαβαλάς.

Πέρυσι, ξέσπασε θόρυβος για «τρωκτικά» που ροκάνιζαν κονδύλια χωρίς να παράγουν έργο, στα Ιωάννινα. Οι αρμόδιοι διαπίστωσαν παραβάσεις, πρότειναν διώξεις, πρόστιμα, αποβολή των παράνομων «δικαιούχων» και επιστροφή των επιδοτήσεων. Στις 26/11/2001 αυτοκτόνησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας Ιωαννίνων Δ. Παπαϊωάννου. Σε σημείωμα έγραφε: «Με έφαγαν τα οικοπάρκα». Ετοίμαζε τη διοικητική αποβολή όλων των εταιριών (τέσσερις) που έστησαν «οικοπάρκα» στο νομό. Επίσης, οι επιδοτούμενοι να επιστρέψουν στο δημόσιο τα 1.262.296.000 δρχ. που προείσπραξαν.

Το Δεκέμβρη, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε αναστολή εφαρμογής του Προγράμματος στα Γιάννενα. Μόνον εκεί. Οχι όπου αλλού εφαρμόζεται και κανείς δεν εγγυάται νομιμότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Γ. Δρυς, αποφάσισε να συνεχιστεί η εφαρμογή και να πληρωθούν οι «δικαιούχοι» για το έτος 2001 μέχρι τις 28/2/02. Προηγήθηκε υπόμνημα της «Επιτροπής Δικαιούχων» του προγράμματος στην κυβέρνηση, με το οποίο πίεζαν για συνέχιση.

Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι αποβάλλονται από το πρόγραμμα των Ιωαννίνων οι «ΕΥΡΟΒΙΟΠΑΡ» και «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ». Η Νομαρχία εντέλλεται να εισπράξει εντόκως τα χρήματα που πήραν. Ο υφυπουργός Β. Αργύρης υποστήριξε ότι οι απεντάξεις εκτάσεων και οι αποβολές εταιριών θα συνεχιστούν, όπου διαπιστωθούν παρατυπίες.

Ομως, τα ερωτήματα παραμένουν: Γίνονται αλλού έλεγχοι; Γιατί δεν αναστέλλεται αλλού η εφαρμογή μέχρι το πέρας των ελέγχων; Γιατί συνεχίζεται πρόγραμμα που προσφέρεται για κομπίνες; Γιατί κονδύλια που δεσμεύονται εκεί, δεν κατευθύνονται στην παραγωγή και την ενίσχυση του μικρομεσαίου αγρότη;

Σημειώστε και ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις 31-12-01 γνωστοποίησε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως οι βοσκότοποι με τη μορφή χορτολίβαδων, θαμνολίβαδων ή δασολίβαδων, δεν εμπίπτουν στις επιλέξιμες για χρηματοδότηση εκτάσεις. Ακόμη, επειδή το πρόγραμμα προβλέπει σήμερα το αντίθετο, είναι σε αυτό το σημείο «ανίσχυρο και επιβάλλεται η τροποποίησή του».

Επίσης, «για όσες εντάξεις τέτοιου είδους γαιών έχουν γίνει στο εν λόγω πρόγραμμα, η διοίκηση έχει το δικαίωμα ανάκλησής τους ως παρανόμων...», αυτές οι συμβάσεις «να καταγγελθούν» και οι επιδοτήσεις «να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα». Πως όταν στην εκκαθάριση λογαριασμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι χρηματοδοτήθηκαν τέτοιες εκτάσεις, θα καταλογίσει τις σχετικές δαπάνες σε βάρος του κράτους - μέλους. Ακόμα και σε διαχειριστικό επίπεδο, το πρόγραμμα και αυτές οι επιδοτούμενες εκτάσεις είναι στον αέρα.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ