Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Επιτυχίες Ελλήνων στο διεθνή στίβο
  • Μετά τον 5ο γύρο του Καπέλ λα Γκραντ, ο GM Βασίλης Κοτρωνιάς είχε προηγηθεί με 4,5 βαθμούς.

Ανάμεσα στους «κυπελλούχους» πρωταθλητές Χρ. Μπανίκα και Στ. Χαλκιά, ο έφορος σκακιού του ΣΑΕ Απόστολος Τζιτζάς. Αριστερά ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών Γιουγκοσλαβίας GM Μαριάνο Μαριάνοβιτς
Ανάμεσα στους «κυπελλούχους» πρωταθλητές Χρ. Μπανίκα και Στ. Χαλκιά, ο έφορος σκακιού του ΣΑΕ Απόστολος Τζιτζάς. Αριστερά ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών Γιουγκοσλαβίας GM Μαριάνο Μαριάνοβιτς
Οι επιτυχίες των Ελλήνων σκακιστών καθώς και των σκακιστριών διαδέχονται η μια την άλλη και όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά και στις κατηγορίες Νέων και Νεανίδων.

Στο επίπεδο εθνικών ομάδων, η Εθνική Αντρών πήρε την 8η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ισπανία, μια διάκριση από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των εθνικών μας ομάδων. Πρώτη ήταν η Ολλανδία με 24,5 β., 2. Γαλλία 23, 3. Γερμανία 22, 4-5. Αγγλία, Σλοβενία 21,5, 6. Ισραήλ 20,5, 7-8. Ισπανία Α΄, Ελλάδα 20 και ακολουθούσαν χώρες όπως η Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ισπανία Β΄, Ουκρανία, Τσεχία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία και πολλές άλλες χώρες.

Προπονητής της Εθνικής Αντρών είναι ο έμπειρος και ισχυρός Γιουγκοσλάβος GM Μαριάνοβιτς (βλέπε φωτό μαζί με τους Μπανίκα, Χαλκιά). Η βασική ομάδα της Εθνικής Αντρών, σύμφωνα με το διεθνές ΕΛΟ, είναι οι Παπαϊωάννου Ι. (2.601), Χαλκιάς Στ. (2.546), Νικολαΐδης Ι. (2.527), Βουλδής Αγγ. (2.525), Μπανίκας Χρ. (2.518), Μιλαντίνοβιτς Ιγκ. (2.509), Γρίβας Στρ. (2.497) κ.ά.

Η Εθνική Γυναικών στην Ισπανία πήρε την 12-16η θέση (9,5 β.) μαζί με Βουλγαρία, Ελβετία, Ισπανία, Γεωργία. Η πρώτη σκακιέρα, η WGM Αννα - Μαρία Μπότσαρη πήρε 3 στους 6 αγώνες, η WGM Μαρίνα Μακροπούλου 4 στους 7, η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων Μαρία Κουβάτσου 2,5 στους 5 αγώνες. Προπονητής της Εθνικής Γυναικών είναι ο ΙΜ Ν. Γαβριλάλης (2.408).

Και σε επίπεδο Νέων και Νεανίδων, οι ελληνικές επιτυχίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Η Ιουλία Μάκκα (να υπογραμμίσουμε ότι παράλληλα είναι και άριστη μαθήτρια, η οποία πρόσφατα πέρασε στο Πολυτεχνείο!) πήρε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων κάτω των 18 χρόνων.

Στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό πήρε την 5η θέση και πολλές άλλες διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Στην αντίστοιχη κατηγορία (κάτω των 18 χρόνων) των Νέων, ένα μελλοντικό αστέρι του Ελληνικού Σκακιού, είναι ο νεαρός Μετρ από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Μαστροβασίλης (2.451 ΕΛΟ), ο οποίος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 είχε πάρει την 2η θέση!

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο κάτω των 18 χρόνων στην Ισπανία, ο Μαστροβασίλης πήρε την 8η θέση με 7,5 βαθμούς στους 11 αγώνες, 1ος ήταν ο Ρώσος Ιακοβένκο με 9 βαθμούς. Επίσης, στο Πανευρωπαϊκό της Χαλκιδικής κατέκτησε την 7η θέση.

* Για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Συλλόγων της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, σήμερα Κυριακή διεξάγονται οι παρακάτω αγώνες:

Α΄ Τοπική. Πολύγυρος - Πεύκα, Νεάπολη - Θερμαϊκός, Σταυροδρόμι - Λαγκαδάς, Πλαγιάρι - Σίνδος.

Β΄ Εθνική. ΧΑΝΚ - Ολυμπιακή, ΟΣΤΡΙΑ - Βορράς, Παναθλητικός - Γαλαξίας, ΣΟ Πολίχνης - ΕΣΚ.

Γ΄ Εθνική. Κεραυνός - Χρονικό, ΣΟΑΘ - Τρίτων, Σκακ. Παρέμβαση Τριανδρίας - ΔΕΛΑΣΑΛ, Φοίβος - Πήγασος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ