Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικά - αθλητικά όργανα και εγκαταστάσεις

Η αθλητική επίδοση, σε όλο της το μέγεθος, έχει την αξία της, όταν είναι προϊόν των διαθέσιμων «καθαρών», φυσικών και επίκτητων, ικανοτήτων του αθλητή που τη σημείωσε, και όχι «βελτιωτικών», μηχανικών και άλλης φύσης παραγόντων...

Η υφή και ο τρόπος κατασκευής των αγωνιστικών ή και αλλιώς καλούμενων αθλητικών οργάνων και εγκαταστάσεων, συνεχώς διαφοροποιείται και εξελίσσεται, προς το τελειότερο και προς όφελος των αποτελεσμάτων, που από τη χρήση τους επιδιώκονται και προκύπτουν. Ετσι, η επίδρασή τους πάνω στις σημειούμενες επιδόσεις από τους σύγχρονους αγωνιστές - αθλητές είναι δεδομένη.

Και ακριβώς, για το λόγο αυτό, καθίσταται σχεδόν αδύνατη, για μερικές τουλάχιστον αγωνιστικές - αθλητικές δραστηριότητες, η πραγματοποίηση πειστικών και έγκυρων συγκρίσεων ανάμεσα στις παλιότερες και στις σύγχρονες αγωνιστικές - αθλητικές επιδόσεις, σε τοπικό, εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστική περίπτωση, από τη μεριά των αγωνιστικών - αθλητικών οργάνων, αποτελεί η εξέλιξη του κονταριού με το οποίο πραγματοποιείται το σχετικό άλμα. Ιστορικά, λοιπόν, και σε ό,τι αφορά την περίπτωσή του, περάσαμε από το φυσικό καλάμι μπαμπού στο μεταλλικό και στη συνέχεια στο σύγχρονο πλαστικό, με τις πολλές ποικιλίες του και τις διαρκώς βελτιούμενες καταπελτικές του δυνατότητες, που εκτινάσσουν στα ύψη τους σύγχρονους επικοντιστές.

Και από τη μεριά των αγωνιστικών - αθλητικών εγκαταστάσεων, χαρακτηριστική, πάλι, περίπτωση αποτελεί η εξέλιξη της υφής και του τρόπου κατασκευής του στίβου, πάνω στον οποίο πραγματοποιούνται οι διάφορες δρομικές προσπάθειες των σύγχρονων δρομέων, αλτών και ακοντιστών. Και εδώ, λοιπόν, περάσαμε από τον ξυστό των αρχαίων μας προγόνων, στην ειδική επίστρωσή του με κοκκινόχωμα ανακατεμένο με καρβουνίδι και στη συνέχεια στις διάφορες πλαστικές επικαλύψεις του με τις πολλές ποικιλίες τους και τις διαφορετικές, πάλι, αποδόσεις τους, στο σύγχρονο ταρτάν. Κάτι που:

α) Από τη μια μεριά θέτει θέμα προς συζήτηση, για την ανάγκη οριστικοποίησης της υφής και του τρόπου κατασκευής των διαφόρων αγωνιστικών - αθλητικών οργάνων και εγκαταστάσεων (για τους λόγους που προαναφέραμε συν το κόστος τους...) και

β) από την άλλη μεριά, θέτει πάλι υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια του όρκου των σύγχρονων αγωνιστών - αθλητών, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν ότι: «... θα στηριχτούν μόνο στις δυνάμεις τους και στη βοήθεια του Θεού...» κλπ. και όχι, βέβαια, σ' αυτήν του πλαστικού κοντού ή άλλης παρόμοιας μηχανικής μεσολάβησης, που επαυξάνει τη σωματική τους απόδοση...!

Τέλος η επιζητούμενη διαρκώς τελειοποίηση των αγωνιστικών - αθλητικών οργάνων και εγκαταστάσεων, συνδέεται άμεσα και με την εμπορευματοποίηση του αγωνιστικού - αθλητικού θεάματος, που αναπόφευκτα προκύπτει από τη διεξαγωγή σωματικών αγώνων. Αφού, με τις υποθετικά, για λόγους σύγκρισης, θεωρούμενες ίδιες «βιολογικές δυνάμεις» και τεχνικές ικανότητες, ανάμεσα στους παλιούς και στους σύγχρονους αγωνιστές - αθλητές, οι τελευταίοι πετυχαίνουν με το πλεονέκτημα της χρήσης εξελιγμένων αγωνιστικών - αθλητικών οργάνων και εγκαταστάσεων, χέρι χέρι και με τη φαρμακολογία, νόμιμη και παράνομη, εντυπωσιακότερες επιδόσεις, που αυξάνουν την εμπορική αξία του παραγόμενου, από αυτές, αγωνιστικού - αθλητικού θεάματος.

Και ο νοών νοείτω...!


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ