Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί η απόλυση του συνδικαλιστή διανομέα στη «Wolt»

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή, εργαζόμενου διανομέα στην εταιρεία «Wolt», ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται για το περιστατικό ότι η «Wolt» «προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζομένου της στο Ηράκλειο Κρήτης» ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου. Η απόλυση έγινε γιατί ο εργαζόμενος άσκησε το αυτονόητο συνδικαλιστικό του δικαίωμα να προστατεύει τους συναδέλφους του, καλώντας τους να μην κάνουν διανομές τις μέρες του παγετού.

Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια της επίθεσης «που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση στους εργαζόμενους με το καθεστώς εργασίας του freelancer, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν, επομένως δεν μπορούν να υπολογίσουν το εισόδημα που θα έχουν, και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε επαγγελματικό κίνδυνο, δουλεύοντας καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επιτείνονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων».

Αναδεικνύονται επίσης οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που για δύο μέρες είχε αφήσει έκθετους τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ αφού πήρε απόφαση για αργία αυτή έμεινε στα χαρτιά, καθώς δεν διασφαλίστηκε η τήρησή της από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής αλλά και από πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει "αέρα στα πανιά" της εργοδοσίας επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος της οργανωμένης συλλογικής δράσης, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που γενικεύει το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας στον χώρο διανομής (δουλειά με "μπλοκάκι", μέσω δουλεμπορικών γραφείων, freelancer κ.λπ.) και είναι το σινιάλο για να χτυπηθούν τα συνδικάτα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον εργασιακό μεσαίωνα που οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να επιβάλουν».

Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τον υπουργό τι θα κάνει η κυβέρνηση για την ανάκληση της απόλυσης, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ζητά επίσης: Με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ να διενεργηθούν έλεγχοι σχετικά με την τήρηση, με ευθύνη της εργοδοσίας, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, και να απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολούν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς να χαθούν τα ημερομίσθια και χωρίς να αντικατασταθούν με μέρες τακτικής άδειας.

  • Την εκδικητική απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και ζητά να ανακληθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ