Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τσεκούρωμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για αυξήσεις και ένταξη όλων των δικαιούχων στο επίδομα απευθύνει η ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ

Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, δεν θα δεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις και ένταξη όλων των δικαιούχων στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Σημειώνεται ότι η «ανεξάρτητη Επιτροπή» του υπουργείου Οικονομικών, που είχε συγκροτηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε πριν από λίγες μέρες το πόρισμά της, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για την κυβέρνηση για να βάλει μπροστά την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες στο Δημόσιο.

Το πόρισμα προτείνει δύο διαφορετικά σενάρια. Και στα δύο δημιουργεί νέες κατηγορίες και κατατάξεις με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που μέχρι τώρα έπαιρναν το επίδομα να αποκλείεται και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι να παίρνουν μικρότερο επίδομα από ό,τι μέχρι σήμερα. Βασικά χαρακτηριστικά του πορίσματος είναι: Πρώτον, πως δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα (!), κάτι που ουσιαστικά παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς και η Επιτροπή και, δεύτερον, πως προφανές μέλημα της Επιτροπής είναι να στριμώξει το οποιοδήποτε σενάριο σε ένα συγκεκριμένο κονδύλι, των 175 εκατομμυρίων ευρώ. Αντί δηλαδή το κριτήριο να είναι οι ανάγκες των εργαζομένων, είναι το πόσοι εργαζόμενοι χωράνε σε αυτό το κονδύλι...

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το πόρισμα «δεν μπορεί να "ξεπλύνει" τις κυβερνητικές ευθύνες ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια συμφώνησαν να ενταχθεί ο προσδιορισμός του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα και να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Δεν θα δεχτούμε μειώσεις στους μισθούς μας», σημειώνει και προσθέτει:

«Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό, την ώρα που τα μέλη της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χωρέσουν τους εργαζόμενους που θα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.

Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό όταν, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Η βαθμολογία που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο "ενιαίο" μισθολόγιο (ν.4354/2015), είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει "ουδέτερο" δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Γι' αυτό βάζουν χαμηλή βαθμολογία σε 15.000 εργαζόμενους και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού. Γι' αυτό στο πόρισμα εμπεριέχονται τραγικά δεδομένα, όπως:

  • Βγάζουν εκτός των δικαιούχων τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κτιρίων
  • Εχουν μειωμένη βαθμολογία και επομένως μειώνεται το προβλεπόμενο ανθυγιεινό επίδομα στις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες στα νοσοκομεία, στους εργάτες πρασίνου κ.λπ.
  • Εχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική "αντιμετώπιση" οι εργαζόμενοι στην "εσωτερική" από την "εξωτερική" φρούρηση των φυλακών
  • Εχουν διαφορετική βαθμολογία και επομένως διαφορετική "αντιμετώπιση" οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων σε διάφορους φορείς, π.χ. των δήμων, των υπουργείων και των Περιφερειών
  • Βγάζουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων μόνο κάποιων φορέων ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με τις ίδιες συνθήκες σε όλους τους φορείς
  • Βάζουν χαμηλή βαθμολογία και βγάζουν εκτός ανθυγιεινού απολυμαντές, κ.ά.
  • Δεν μοριοδοτεί την ανθυγιεινότητα συγκεκριμένων χώρων, όπως ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, εργαστήρια κ.λπ.
  • Δεν λαμβάνει υπόψη του τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχουν ενταχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος
  • Συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, αφήνοντάς τους εκτός των δικαιούχων
  • Παραμένουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενοι που οι ειδικότητές τους είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ακόμα ότι η προσθήκη κάποιων ειδικοτήτων στη ρύθμιση για το επίδομα δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την απαίτηση για προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, άλλωστε την ίδια ώρα άλλες ειδικότητες απεντάσσει και αρκετές άλλες τις αφήνει εκτός ΒΑΕ. «Δεν μπορεί να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, που λείπουν, για την ανύπαρκτη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, για τα πάμπολλα εργατικά ατυχήματα, για τα ελλιπή ΜΑΠ κ.λπ.», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Τέλος απαιτεί να μην υπάρξει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο, καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία, καμιά μείωση μισθού. Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους, σύμφωνα με τα υπομνήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα, να γίνουν προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ