Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Επίσπευση απελάσεων προσφύγων και μεταναστών

Το θέμα των απελάσεων των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης της κοινής πλατφόρμας συντονισμού ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Αυστρίας και διεξήχθη στη Βιέννη. Συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Κύριο αντικείμενο της διάσκεψης ήταν η ενίσχυση της δυνατότητας «επιστροφών» (βλ. μαζικό διωγμό κατατρεγμένων ανθρώπων) πολιτών τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής, και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των κρατών που βρίσκονται στην «οδό» των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Στη διάσκεψη προήδρευσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκ. Κάρνερ, παρουσία μεταξύ άλλων και του Ζ. Νταρμανέν, υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, η οποία στο τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μετά το πέρας της διάσκεψης ο Ν. Μηταράκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και οι συνάδελφοί μας των Δυτ. Βαλκανίων συζητήσαμε ένα κρίσιμο θέμα για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου: Το θέμα των απελάσεων όσων δεν δικαιούνται νόμιμη παραμονή στην ΕΕ. Χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία - και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της διαπραγμάτευσης στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου - για μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εθελοντικών και υποχρεωτικών επιστροφών».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που προωθείται από την ΕΕ, με δεδομένο τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της, προβλέπει πέντε νομοθετικές προτάσεις: «Την πρόταση για τον κανονισμό διαλογής, την τροποποιημένη πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τις διαδικασίες ασύλου, την τροποποιημένη πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού Eurodac, την πρόταση νέου κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και την πρόταση νέου κανονισμού για την κρίση και την ανωτέρα βία». Πρόκειται για ένα αντιδραστικό πακέτο που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο, «ενταφιάζοντας» τη Συνθήκη της Γενεύης και συρρικνώνοντας την ίδια την έννοια του ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ