Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Πολιτική υποβάθμισης του υπουργείου Γεωργίας

Το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε μια πολύχρονη πορεία πολιτικής υποβάθμισης, απαξίωσης, έντονης επιστημονικής συρρίκνωσης, κοινωνικής αμφισβήτησης και αναζήτησης προσανατολισμών, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ). Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της AGROTIKA, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται: α) εθνική στρατηγική για τα βασικά μας προϊόντα, β) ισχυρή επιστημονική υποδομή, γ) μηχανισμοί προώθησης και υλοποίησης των στόχων, δ) συνεχής και ρεαλιστική ενημέρωση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Η υπάρχουσα κατάσταση στους τομείς - υπογράμμισαν - δεν είναι καλή.

Στην ίδια συνέντευξη τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας διαπίστωσαν ότι η εργαστηριακή υποστήριξη είναι ανεπαρκής και αναξιοποίητη. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι οχτώ κέντρα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών παραμένουν σχεδόν αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Γενικότερα, υπογράμμισαν, ότι οι υπάρχοντες γεωπόνοι στο υπουργείο Γεωργίας και τους Οργανισμούς του συνεχώς μειώνονται και απομακρύνονται από την παραγωγική διαδικασία. Υπηρετούν οι μισοί από τους προβλεπόμενους απ' τον ισχύοντα Οργανισμό και παλλαπλάσια λιγότεροι από τους εντελώς αναγκαίους. Διορισμοί δεν έχουν γίνει ουσιαστικά από το 1985!

Επίσης, τα περιφερειακά κέντρα προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και τις υπάρχουσες απαιτήσεις λόγω ανεπάρκειας επιστημονικού προσωπικού και οργανωμένων εργαστηρίων υποστήριξης. Τα περιφερειακά εργαστήρια γεωργικών εφαρμογών και ανάλυσης λιπασμάτων είναι πολύ λίγα και με πολλά προβλήματα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε νομό. Ακόμη, σημείωσαν ότι η εμπορία και χρήση των λιπασμάτων είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ