Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέδριο οικονομικής διείσδυσης και ανταγωνισμών

Αλλη μια προσπάθεια των ηγετικών οικονομικών και πολιτικών κύκλων της Ελλάδας, με την επιδίωξη να αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη σε διαμετακομιστικό κέντρο μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και συνδετικός κρίκος των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων Ασίας και Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση τα Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της στη συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για το ASIA FORUM 2000, που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης με την παρουσία 17 υφυπουργών από χώρες της Ασίας και των Βαλκανίων, 4 απεσταλμένων κορυφαίων οικονομικών οργανισμών της Ασίας και τη συμμετοχή 40 εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων από χώρες της Ασίας, της Αφρικής, από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και των Βαλκανίων.

Το Φόρουμ αυτό που φιλοδοξεί να θεσμοθετηθεί σαν μόνιμος οργανισμός οικονομικής... συνεργασίας έχει, φανερά τουλάχιστο, σαν σκοπό να καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη σαν μόνιμο «πολιτιστικό και εμπορικό στραυροδρόμι» Ανατολής και Δύσης και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία των χωρών των δύο περιοχών.

Το Φόρουμ έχει δύο φάσεις. Την πρώτη, που ολοκληρώθηκε χτες, και αποτέλεσε τη «διερεύνηση του εδάφους» και τη δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 28 Μαΐου, πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκειά του θα γίνουν επίσης εκθέσεις βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και τουριστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Τη σημασία του Asia Forum επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης, που μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε «... Επιδιώκεται η ανάδειξη της Ελλάδος και ιδίως της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικού κέντρου και πύλης εισόδου οικονομικών δραστηριοτήτων, που πηγάζουν από την Ασία προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρύτερη Βαλκανική».

Την πιο πάνω επιδίωξη φαίνεται να στηρίζουν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο για τη θεσμοθέτηση του Asia Forum και την άμεση εγκατάστασή του σε ιδιόκτητο κτίριο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Φόρουμ, κ. Μάριος Νικολινάκος, υπογράμμισε: α) την ίδρυση ευρωασιατικού κέντρου, β) την ίδρυση διατραπεζικού και χρηματιστηριακού κέντρου έρευνας και συνεργασίας, γ) την ίδρυση ευρωασιατικού διαμετακομιστικού κέντρου. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για συνεργασίες στους τομείς τηλεπικοινωνίας και ενέργειας.

Πίσω από την επιχείρηση του Asia Forum, που καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθεί πίσω από τη γνωστή ρητορική για «ιστορικά σταυροδρόμια», «συνδετικούς κρίκους» και «πύλες εισόδου», φαίνεται πως κρύβεται ο οικονομικός πόλεμο που υποβόσκει ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στην ουσία αποτελεί μια προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ να διεισδύσει στα «χωράφια» των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού και από την πλευρά των χωρών της περιοχής αυτής να εξασφαλίσουν κάποια διέξοδα από τον ασφυκτικό κλοιό, που εξασκεί πάνω τους η ηγέτιδα δύναμη της διαδικασίας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Ασία, οι ΗΠΑ, μέσω της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας Ειρηνικού).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2024-03-27 00:00:00.0)
Συμμετοχή ΗΠΑ και στο «Φόρουμ για το φυσικό αέριο» (2019-07-25 00:00:00.0)
Από το Κόμο... στο «Brussels Forum» (2015-03-18 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ ψάχνει διαδρόμους (2012-10-25 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η κεντρική Ασία (2009-06-26 00:00:00.0)
Μέσα στο 2008 η Ενωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου (2008-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ