Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Σε θέσεις μάχης για την επιτυχία της οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σταθμός στην απεργιακή κλιμάκωση οι μεγάλες συσκέψεις σωματείων σε Αθήνα (21 Μάρτη) και Θεσσαλονίκη (22 Μάρτη)

Από μαζική εξόρμηση χτες στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας
Από μαζική εξόρμηση χτες στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. Η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η καταδίκη της επικίνδυνης για τον λαό συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, οι επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα που μένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένα, είναι μερικοί από τους άξονες στους οποίους τα σωματεία ξεδιπλώνουν τη δράση τους.

Στην Αττική, συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και σε όλο τον λαό να πάρουν μέρος και να τη μετατρέψουν σε «ένα μεγάλο ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα».

Σύσκεψη κλιμάκωσης της μάχης στην Αττική

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ καλούν εργατικά σωματεία της Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήδη κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της απεργίας, με περιοδείες, συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καλούν στη σύσκεψη, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε έναν ακόμα αγωνιστικό σταθμό κλιμάκωσης μπροστά στην απεργία, προκειμένου να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο.

Στη Θεσσαλονίκη


Αντίστοιχα, σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, ενόψει της απεργίας στις 6 Απρίλη και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν σε συμμετοχή όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Μαζική σύσκεψη στη Χαλκίδα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη σύσκεψη με σκοπό την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Εύβοιας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών και Γάλακτος και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στάθηκε αρχικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του στο λαϊκό εισόδημα, αναδεικνύοντας ότι επιδεινώνεται η ήδη ανυπόφορη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Κάλεσε τα συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ώστε να μπει ταυτόχρονα σε πρώτο πλάνο ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανέναν ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Παράλληλα, έγιναν αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές δημόσιας Υγείας, όπως το Νοσοκομείο Χαλκίδας, και στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην ανάγκη να συνεχιστούν η στήριξη και η έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στους χώρους δουλειάς.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου όπου στεγάζεται στην Αμφισσα.

Δυτική Ελλάδα: Κοινό κάλεσμα από 5 Εργατικά Κέντρα

Κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής τους απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μάλιστα προχωρούν σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεών τους και άλλων συνδικαλιστών στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Μάρτη, στις 12 μ.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που πραγματοποιήθηκε χτες, αποφασίστηκε η συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία. Στο ΔΣ συμμετείχαν επιπλέον το σύνολο των προέδρων όλων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου καθώς και οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρτας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, τις επόμενες μέρες αναμένεται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων να καθορίσουν την ακριβή μορφή συμμετοχής τους στην απεργία.

Στην ημερήσια διάταξη οι Συλλογικές Συμβάσεις

Το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται μέρα με τη μέρα με νέες αποφάσεις, με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δυναμώνουν το κάλεσμα στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να πάρουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, στον αγωνιστικό βηματισμό μέχρι την απεργία ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του ομίλου «Φιλίππου» (EMFI, «ΦΑΓΕ», «Μιμίκος HQF», «Elbisco Πικέρμι», «KANAKI HQF», «Αλλατίνη») την Κυριακή 20 Μάρτη στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Τα θέματα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα για επιχειρησιακές Συμβάσεις και κλαδική Συλλογική Σύμβαση και η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Απρίλη.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη την Τετάρτη 23 Μάρτη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Hyatt», με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

Περιοδείες και εξορμήσεις

Εξόρμηση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, στις οποίες αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται γενική συντήρηση, πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Την Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για να μη μας ρουφάν το αίμα με τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα. Για να υπερασπιστούμε το λαϊκό εισόδημα. Για να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς!», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που μοίρασε το Σωματείο.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στην απεργία, προχωράει σε περιοδείες, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν σε «ΣΚΑΓΙΑ» και «ΜΑΤΣΟΥΚΗ» στο Κρυονέρι. Αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη, συνέλευση θα γίνει στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, όπου το νεοσυσταθέν επιχειρησιακό Σωματείο έχει ήδη πάρει απεργιακή απόφαση. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη περιοδεία θα γίνει στην επιχείρηση «Veridos - Ματσούκης», όπου το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για τη σωματειακή επιτροπή υγείας και ασφάλειας. Συνελεύσεις και περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου «Μορφή», «ΙΡΙΣ», «Νίκη», «ΡΟΗ» «INFORM Λύκος», καθώς και εξορμήσεις σε εργοστάσια στο Μενίδι, στα Μεσόγεια και στα Οινόφυτα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους εξής κλάδους:

Μεταφορές:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στον Βοτανικό.

-- Αύριο Παρασκευή στις 9 π.μ. στα λεωφορεία στην Ανθούσα.

Σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά:

-- Σήμερα Πέμπτη στα «Highspeed 4», «Speedrunner 3», «Φαιστός Παλάς» και «Διαγόρας».

-- Αύριο Παρασκευή στα «Δ. Σολωμός», «Κνωσός Παλάς» και «Πρέβελης».

Συνελεύσεις σωματείων

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνει εκδήλωση για τα νέα μέλη του την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ