Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Ενα ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο συγκρότησαν τα εκατοντάδες συνδικάτα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Σύνταγμα χτες το πρωί, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης της πάλης. Εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, άνεργοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και φοιτητές, συνταξιούχοι, λαϊκές οικογένειες με μικρά παιδιά πλημμύρισαν όλους τους γύρω δρόμους, απλώθηκαν μέχρι και την Πανεπιστημίου, ενώ όσο περνούσε η ώρα τόσο γέμιζε η πλατεία.

«Στοπ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ακρίβεια - Αυξήσεις στους μισθούς»: Το σύνθημα αυτό ξεδιπλώθηκε στο πανό που άνοιξαν τα σωματεία μπροστά από τη Βουλή, δίνοντας το στίγμα των διεκδικήσεων της απεργιακής κινητοποίησης.

Μηνύματα αλληλεγγύης στην απεργιακή κινητοποίηση έστειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις USB από την Ιταλία, LAB από τη Χώρα των Βάσκων, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), συνδικάτα της Αυστρίας και της Ιρλανδίας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου «International» από την Καταλονία.

«Μεγάλα ποτάμια φουσκωμένα» οι προσυγκεντρώσεις

Ενα ξεχωριστό συλλαλητήριο ήταν αυτό της προσυγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος, όπου κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είχαν δώσει αγωνιστικό ραντεβού, για να ανέβουν συγκροτημένα προς το Σύνταγμα. Ομάδες απεργών έφθαναν σταδιακά η μία μετά την άλλη, αφού για αυτούς η απεργία είχε ξεκινήσει από τα χαράματα με τις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς.

Οταν ήρθε η ώρα, η μεγάλη προσυγκέντρωση απλώθηκε στις λεωφόρους Πατησίων και Σταδίου.

Εντυπωσιακά συγκροτημένα ήταν τα μπλοκ μεγάλων κλάδων, που με επικεφαλής τα κλαδικά συνδικάτα, όπως στις Τηλεπικοινωνίες (ΣΕΤΗΠ), ακολουθούνταν από δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς από ολόκληρη την Αττική. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα από κλάδους όπως το Φάρμακο, το Χρηματοπιστωτικό, ο Επισιτισμός - Τουρισμός, αλλά και από τα νοσοκομεία. Κάθε πανό καταγράφει τις διεκδικήσεις στον συγκεκριμένο χώρο, γίνεται το σημείο της αγωνιστικής συνάντησης για τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, για αυξήσεις, για το ωράριο, ενάντια σε απολύσεις κ.ο.κ.

Την ώρα που η προσυγκέντρωση αυτή βρισκόταν στη Σταδίου, «κόλλησαν» από πίσω και οι αντίστοιχες της Ομόνοιας και της Κοραή, σχηματίζοντας μια μεγάλη αγωνιστική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η κεφαλή της είχε φτάσει στο Σύνταγμα και η προσέλευση συνεχιζόταν, από τα μεγάφωνα ακούστηκε: «Εδώ και 20 λεπτά συνεχίζουν να καταφθάνουν απεργιακά μπλοκ».

Μαχητική η συμμετοχή από τους αυτοαπασχολούμενους

Μαζική ήταν και η προσυγκέντρωση της ΟΒΣΑ, που με δεκάδες Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων είχε δώσει ραντεβού στην Ομόνοια και εκεί συναντήθηκε με μαζικούς φορείς της Αθήνας, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων και Ομάδες - Συλλόγους της ΟΓΕ. «Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού», απαιτούσαν οι αυτοαπασχολούμενοι, «"Οχι" στην εξαθλίωση, στην ακρίβεια, στον πόλεμο» φώναξαν οι αγωνιστές συνταξιούχοι. Μαζί τους και οι εργαζόμενες γυναίκες, καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί τα δικά τους παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν κρέας για τα κανόνια, είπαν «όχι στην εμπλοκή της χώρας μας», αλλά και στην ακρίβεια και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Λεφτά για Παιδεία και Υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία

Σταθμός συνέχισης της αγωνιστικής δράσης σε σχολεία και σχολές ήταν και για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και γονείς η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση.

Σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, άπλωσαν τα πανό τους και τελικά ενώθηκαν με τις προσυγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων. Και φωνάζοντας συνθήματα όπως «φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» πήραν τη θέση τους στο ανθρώπινο απεργιακό ποτάμι που «κύκλωσε» την πλατεία Συντάγματος.

«Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, λεφτά για Παιδεία και Υγεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας», αναγράφει το πανό των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ Αττικής.

«Stop στην ακρίβεια και την υποβάθμιση των σπουδών μας! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας!», έγραφε το πανό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας. Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους, βιώνοντας και οι ίδιοι την ακρίβεια μαζί με τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, όπως οι οικότροφοι της ΦΕΑ τονίζουν: «Πάρτε μέτρα στήριξης ενάντια στην ακρίβεια, να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των εστιακών».

Μαζί τους και οι σπουδαστές των ΙΕΚ, που με το πανό του ΣΥΣΔΙΕΚ τόνιζαν: «Δουλεύουμε κανονικά, γι' αυτό διεκδικούμε πρακτική με μισθό, Ασφάλιση, πλήρη δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ