Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Να αξιοποιηθεί με βάση τις ανάγκες του λαού και των αθλητικών σωματείων της περιοχής

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με αφορμή τα σχέδια εκμετάλλευσης των εξωτερικών χώρων του Σταδίου

Την ανάγκη αναβάθμισης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, και αξιοποίησης των χώρων του προς όφελος της άθλησης και ψυχαγωγίας του λαού και των αναγκών των αθλητικών σωματείων της περιοχής, ανέδειξε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην παρέμβασή της σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση αυτή τέθηκαν τα σχέδια δημιουργίας Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΚΥΔΑΠ) στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέου κολυμβητηρίου. Περιλαμβάνεται όμως και σχεδιασμός για χώρους προς εμπορικές χρήσεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής ακόμα και κατοικιών. Αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθεί αντιδράσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στους εξωτερικούς χώρους του ΣΕΦ μελλοντικά, αλλά και την τύχη πλήθους σωματείων της περιοχής, ιδιαίτερα ναυταθλητικών, που θα βρεθούν «στον αέρα» ή θα υποχρεωθούν να «ξενιτευτούν», με αρκετά ερωτήματα για την επόμενη μέρα (σχέδιο μετεγκατάστασης κ.λπ.).

Αναφερόμενη στην υπόθεση με το ΣΕΦ, στην παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά η Δ. Μανωλάκου καυτηρίασε το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα ήρθε για συζήτηση και προέγκριση ουσιαστικά κομματιασμένο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να δώσει καμία «λευκή επιταγή» και επιφυλάσσεται για την απάντησή της όταν τεθεί προς συζήτηση το ολοκληρωμένο σχέδιο. Τόνισε επίσης ότι τα σχέδια αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εξωτερικών χώρων του ΣΕΦ θα πρέπει να έχουν ως βάση τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των κατοίκων της περιοχής, των αθλητικών σωματείων και των σχολείων, και όχι τις λογικές του κέρδους μέσω των εμπορικών χρήσεων.


Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «αναμφίβολα η περιοχή του ΣΕΦ είναι ένα τεράστιο φιλέτο. Πολλοί το έχουν στο μάτι, απ' αυτούς που έχουν λεφτά. Είναι ένας ανοιχτός χώρος και την αξιοποίησή του εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση" τη θέλουμε και αναμφίβολα τη ζητάνε και οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και πολλοί αθλητικοί όμιλοι. Ομως για μας έχει σημασία αυτό να γίνει υπέρ των αναγκών των Πειραιωτών, να αξιοποιηθεί και να έχουν πρόσβαση σε ό,τι έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα, η άμεση ανάγκη για γήπεδα στίβου στην περιοχή του Πειραιά ή για ύπαρξη κλειστών αιθουσών γυμναστικής, που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση τους και τα σχολεία της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ανάγκη στήριξης έχουν αρκετοί ιστιοπλοϊκοί όμιλοι και σωματεία κωπηλασίας, αφού άλλωστε είναι γνωστό πως σε ό,τι χώρο έχει πρόσβαση στη θάλασσα σήμερα η χρήση είναι αποκλειστικά για μαρίνες, δηλαδή καθαρά εμπορική χρήση, και όχι για να δίνεται ένα μέρος για αθλήματα της θάλασσας».

Στάθηκε επίσης στις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα σωματεία της περιοχής, αποκαλύπτοντας και ότι δέχονται πιέσεις να εγκαταλείψουν τον χώρο ενόψει της έναρξης των έργων. Και υπογράμμισε:

«Πανηγυρίσαμε πρόσφατα για τις επιτυχίες των κοριτσιών του Ολυμπιακού και του Εθνικού στο πόλο, όμως γιατί να μην πανηγυρίζουμε και για αντίστοιχες επιτυχίες σε άλλα αθλήματα; Επιτυχίες που θα έχουν έρθει μέσω της σωστής δουλειάς των σωματείων, και κυρίως της ύπαρξης αθλητικών υποδομών, για να επιτελέσουν το έργο τους. Για παράδειγμα, ο Ναυταθλητικός Ομιλος Ειρήνης και Φιλίας (ΝΟΕΦ) έχει κάνει μόνος του τα στέγαστρα για τα σκάφη του σε έναν χώρο που του έχει δοθεί από παλιά. Πρόκειται για ένα σύλλογο που μέχρι σήμερα έχει αρκετές διακρίσεις και έχει βγάλει αρκετούς πρωταθλητές. Την ίδια στιγμή όμως μαθαίνουμε πως δέχονται πιέσεις να φύγουν από τον χώρο... Γιατί άραγε;».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη βιωσιμότητα του ΣΕΦ και την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του

Το θέμα της βιωσιμότητας του ΣΕΦ, της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στις εγκαταστάσεις του αλλά και της θέσης των εργαζομένων του Σταδίου σε οικονομικά και διοικητικά ζητήματα είχε φέρει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στην Ερώτηση, που υπέγραφαν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, αναφερόταν:

«Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται για τις εξελίξεις στην πορεία και βιωσιμότητα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, που πια δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους, όσο και από τους εργαζόμενους στο ΣΕΦ για οικονομικά και διοικητικά ζητήματα του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν θέματα που αφορούν αλλεπάλληλες αναθέσεις σε εταιρείες για λειτουργίες οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από το προσωπικό του ΣΕΦ, αφού διαθέτουν εμπειρία και γνωστική επάρκεια. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι για όλες αυτές τις αναθέσεις οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν υπάρχει επίσης καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι όλα τα πάρκινγκ του Σταδίου παραχωρήθηκαν μέσω διαγωνισμών. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει πρόσβαση των κατοίκων και των εργαζομένων στα μαγαζιά της περιοχής, στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου και σε χώρους άθλησης - αναψυχής.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και πολλών τοπικών αθλητικών σωματείων είναι πολλές και έχουν δίκιο, αφού οι πολλοί αποκλείονται από τη χρήση ενός χώρου που ανήκει σε όλους, για να κερδίσουν οι λίγοι από την εκμετάλλευση λαϊκών αναγκών. Τελικά οι παραχωρήσεις αυτές όχι μόνο στερούν την πρόσβαση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά καταστρατηγούν και τον σκοπό ίδρυσης του Σταδίου, περί κοινωφέλειας του οργανισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΣΕΦ».

Με δεδομένες τις πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς και τη μη ενημέρωση των εργαζομένων στο Στάδιο από τη διοίκηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις, να παρθούν μέτρα για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στους ελεύθερους χώρους του ΣΕΦ και να διερευνηθούν τα οικονομικά και ζητήματα που εγείρουν οι εργαζόμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέργησαν χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2024-03-14 00:00:00.0)
Καλεί σε σύσκεψη για τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του στρατοπέδου «Κοσκινά» (2020-02-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα για το χαράτσι σε σωματεία και αθλούμενους (2017-11-18 00:00:00.0)
Συνάντηση με την ΕΠΣ Πειραιά, που απειλείται με έξωση από το ΣΕΦ (2017-06-21 00:00:00.0)
Αναπλάθεται εδώ και δεκαετίες! (2005-05-22 00:00:00.0)
Τα κτίρια μένουν στη θέση τους (1998-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ