Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κτίρια μένουν στη θέση τους

Τα περισσότερα από τα κτίρια που υπάρχουν στο Πάρκο είναι του περασμένου αιώνα. Η Στρατιωτική Πόλη Γουδιού, η οποία περιλαμβάνει το Αρτοποιείο, το Διοικητήριο, τους Στάβλους Ιππικού κλπ., δημιουργήθηκε το 1909 και μέχρι το 1980 αποτελούσε το μεγαλύτερο στρατιωτικό συγκρότημα της Αθήνας. Το σύνολο των κτιρίων, το οποίο καλύπτει 37.000 τ.μ. προτείνονται συνολικά για επαναχρήση.

  • Η Σχολή Χωροφυλακής που κατασκευάστηκε το 1918 προτείνεται να προστατευτεί ως ιστορικό κτίριο της περιοχής και να διατηρήσει τις σύγχρονες χρήσεις του.
  • Το σανατόριο "Σωτηρία", το οποίο ολοκληρώθηκε στο Μεσοπόλεμο και αποτελείται από πλήθος αξιόλογων κτιρίων (όπως "Κυριαζίδειο", "Αμπέτειο" και "Λοβέρδειο", που είναι κλειστά και εγκαταλειμμένα), σχεδιασμένα από επώνυμους αρχιτέκτονες της εποχής. Στόχος είναι να ανακαινιστούν και επαναχρησιμοποιηθούν άμεσα.
  • Τα Νοσοκομεία Παίδων "Αγία Σοφία" (άρχισε να δημιουργείται το 1896) και "Αγλαϊα Κυριακού" του 1934, προτείνεται να συνεχίσουν τη σημερινή νοσοκομειακή τους χρήσης.
  • Για την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, που θεμελιώθηκε το 1950, προτείνεται η προστασία του νοτιοδυτικού τμήματός της, η οποία περιλαμβάνει κτίρια παλιότερης κατασκευής και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ζώνη επαφής με την υπόλοιπη περιοχή του Πάρκου.
  • Δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ιστορική ζώνη του Γουδιού τα κτίρια της ΕΥΠ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Γενικού Κρατικού, των στρατιωτικών νοσοκομείων και της ΕΡΤ.
Η πρόσβαση είναι δύσκολη

Οι δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των όμορων δήμων, όπως αναφέρονται στην Α' Φάση της Μελέτης, είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα:

  • Δήμος Ζωγράφου: Η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής με την περιοχή μελέτης και το άλσος Συγγρού, δηλαδή τους γειτονικούς μεγάλους ελεύθερους χώρους, είναι ανοργάνωτη και υποβαθμισμένη.
  • Δήμος Νέου Ψυχικού: Η πρόσβαση εμποδίζεται κυρίως από τη λεωφόρο Μεσογείων, το Στρατόπεδο Πλέσσα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
  • Δήμος Χολαργού: Επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης του ήπιου χαρακτήρα της περιοχής σε θέματα χρήσεων και κυκλοφορίας, ενώ το νέο υπουργείο Μεταφορών θα δυσχεράνει την πρόσβαση της περιοχής στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
  • Δήμος Παπάγου: Η πρόσβαση στο Πάρκο παρεμποδίζεται από χρήσεις που παρεμβάλλονται, όπως νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αθλητικά κέντρα κλπ.
  • Συνοικίες 7ου Διαμερίσματος: Υψηλός συντελεστής δόμησης. Πυκνή δόμηση και έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων. Οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση προς το πάρκο, ενώ οι πορείες των πεζών προς αυτό είναι σήμερα ανοργάνωτες και υποβαθμισμένες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ