Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είμαστε γεμάτοι ζωντάνια και διάθεση για δουλιά

Επιστολή νέων επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, προς την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Με γράμμα τους - που το απηύθυναν στην ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά την πρόσφατη περιοδεία της στη Θεσσαλία - παιδιά και εγγόνια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικών προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση - της κάνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα: "Μεταξύ των προσφύγων - τονίζουν στο γράμμα τους - υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ανέργων, ιδίως γυναικών. Το 70% έχουν σπουδάσει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι περισσότεροι δεν ασκούν το επάγγελμά τους. Πολλοί από μας επιβιώνουν, χάνοντας το κουράγιο τους και τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει χωρίς καμιά ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

- Το βιοτικό επίπεδο για όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια είναι πολύ χαμηλό και ακόμη χαμηλότερο - μιλάμε για το κατώτερο όριο επιβίωσης - για εκείνους που ήρθαν τα 2 τελευταία χρόνια.

- Η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι ανεπαρκής, τόσο στους ενήλικες, όσο και στους ανήλικους. Αυτό τους εμποδίζει να βρουν δουλιά και τα παιδιά τους να περατώσουν τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα σχολικά θρανία για να βοηθήσουν με την ελάχιστη συμμετοχή τους τους γονείς τους.

- Ανεξήγητη διάκριση όλων των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση σε πολιτικούς πρόσφυγες, Ρωσοπόντιους, ομογενείς κ.ά., που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα μεταξύ μας. Εμείς όλοι ήρθαμε από μια χώρα, μεγαλώσαμε και ζήσαμε στις ίδιες συνθήκες, αντιμετωπίζουμε εδώ τα ίδια προβλήματα και πρέπει να ήμαστε ενωμένοι χωρίς καμία διάκριση, διότι η συνοχή πρέπει να αποτελεί τη βασική μας δύναμη.

- Οι Αλβανοί που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα, ζητούν την ίδρυση διάφορων ιδρυμάτων γι' αυτούς, όπως σχολεία που θα διδάσκεται η γλώσσα τους και δημιουργία συνδικάτων κλπ. Τα δικά μας παιδιά, που ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, ούτε τα ελληνικά γνωρίζουν αρκετά καλά, αλλά ούτε και τα ρωσικά, που ήδη άρχισαν να ξεχνούν.

Λύσεις που προτείνουμε είναι:

- Ιδρυση των δικών μας ΚΕΚ. Το κράτος και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα παραχωρούν τεράστια ποσά. Τα υπάρχοντα ΚΕΚ δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν τα προβλήματά μας. Το θέμα αυτό μπορούμε να το χειριστούμε σωστά μόνο εμείς οι ίδιοι.

- Ιδρυση τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας για ενηλίκους και παιδιά.

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βάσει των προγραμμάτων των ΚΕΚ, ΕΟΜΜΕΧ και ΟΑΕΔ, αλλά και υποστήριξη απ' αυτούς τους οργανισμούς. Σήμερα επιδοτούνται και ήδη υπάρχουν πολλά προγράμματα, που θα βοηθούσαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, απαιτείται αρχικό κεφάλαιο, το οποίο είναι αδύνατο να το κατέχει οποιοσδήποτε από μας.

Από σας ζητούμε, τη βοήθειά και υποστήριξή σας. Είμαστε νέοι άνθρωποι, γεμάτοι ζωντάνια και διάθεση για δουλιά. Επιθυμούμε - καταλήγουν στο γράμμα τους - να συναντηθούμε μαζί σας και από κοινού να συζητήσουμε τα προβλήματά μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την προστασία της υγείας και της ζωής των παιδιών προσφύγων και μεταναστών (2019-12-07 00:00:00.0)
Ζητούν απεγκλωβισμό και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (2016-05-17 00:00:00.0)
Στις 12 Μάρτη στις αίθουσες η νέα ταινία του Δ. Γρηγοράτου (2015-02-27 00:00:00.0)
Μαθήματα ελληνικών και τμήμα νομικής προστασίας (2011-09-11 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2010-02-07 00:00:00.0)
Μας θέλουν μηχανές για να πλουτίζουν (2003-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ