Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσπιστία από την Επιτροπή Αγώνα

Ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, σχολιάζει τις προτάσεις της Α' Φάσης της Μελέτης

Με δυσπιστία και σοβαρές διαφωνίες αντιμετωπίζει η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο στο Γουδί, την Α' Φάση της Μελέτης του ΕΜΠ. Ενας από τους λόγους είναι ότι "πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα, είτε μένουν σε συρτάρια υπουργείων, είτε αλλοιώνονται", εξάλλου δεν είναι λίγες φορές που "ο φορέας ανάθεσης παρεμβαίνει προωθώντας πολιτικές και προγράμματα που συγκρούονται με τις ανάγκες των κατοίκων".

"Είναι αντιφατικό να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν το περιβάλλον χρήσεις που πολλές από αυτές λειτουργούν σε βάρος του", λέει στο "Ρ" ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος,μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ως απάντηση στο γενικό στόχο όπως διατυπώνεται στην εισαγωγή της έρευνας. Εκεί σημειώνεται ότι στόχος είναι: "Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί που θα εντάξει και θα ενσωματώσει τις υφιστάμενες στην περιοχή λειτουργίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, διοίκησης, αθλητισμού σε ένα ευρύ πάρκο πρασίνου, υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής". Ουσιαστικά ευθύς εξαρχής υπάρχει μία αντίθεση με το αίτημα των κατοίκων, που κάνουν λόγο για κατεδάφιση πολλών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Κόντρα στα αιτήματα των κατοίκων είναι και η διεξαγωγή - υπό προϋποθέσεις - στο Πάρκο του Μοντέρνου Πένταθλου και την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

Η αύξηση των ανοιχτών χώρων φυσικού πρασίνου και η κίνηση των αέριων ρευμάτων από τον Υμηττό στο Λεκανοπέδιο, φαντάζει ουτοπία όταν "ο Υμηττός καταστρέφεται με τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο, από την κυβερνητική πολιτική και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα", επισημαίνει ο Δ. Κλεφτοδήμος. "Καθημερινά καταστρέφονται ή δρομολογείται η καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό έργο για το πάρκο στο Γουδί, ο Οργανισμός Αθήνας προωθεί τη μελέτη για κατασκευή κυκλοφοριακών αξόνων που θα εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα από την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού προς Κατεχάκη - Μεσογείων. Επισημαίνεται η ανάδειξη των ρεμάτων όταν κυριαρχεί το μπάζωμα και το κάψιμο των δασών", τονίζει.

Και συνεχίζει: "Οι κάτοικοι δεν αποδέχονται εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία πρόσθετων κτιρίων. Ενώ υποστηρίζεται στην Α' Φάση της μελέτης ότι καμιά από τις νέες λειτουργίες δεν έχει ιστορική σημασία, δεν προτείνεται καμιά κατεδάφιση από τα μεγαθήρια της ΕΥΠ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη των πολιτών".

Οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν την καταστροφή του Γουδιού. "Τα συμφέροντα είναι πολλά και διαπλεκόμενα. Οι μνηστήρες του χώρου πολλοί. Οι κάτοικοι γνωρίζουν τις ανάγκες τους καλύτερα από τον οποιοδήποτε που "φροντίζει" για αυτούς. Θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας", κατέληξε ο Δ. Κλεφτοδήμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ