Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Αποκαλύπτεται το "μπάχαλο"

Τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ακόμα και στη λειτουργία των δήμων, φαίνονται ήδη σε Λέσβο και Μαγνησία

Τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις, άρχισαν ήδη να αποκαλύπτονται. Στη Λέσβο, νεοεκλεγέντες αιρετοί του νησιού, ενόψει της λειτουργίας των νέων δήμων από τον επόμενο μήνα, συσκέφθηκαν και εξέφρασαν την αγωνία τους, για τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που πρέπει να καλυφθούν, τη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση που πρέπει επιτέλους να είναι επαρκής, τα έργα που πρέπει άμεσα να εκτελεστούν, τα χρήματα που χρωστά η κυβέρνηση στους δήμους και πρέπει να αποδώσει, τους δημότες που δεν πρέπει να πληρώσουν και νέα, αυξημένα, δημοτικά τέλη για την παροχή υπηρεσιών από τους ΟΤΑ.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής - με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η σύσκεψη αυτή - τόνισε πως ο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία των νέων δήμων. Πως θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό και οι νέοι δήμοι δε θα έχουν προτεραιότητα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Πως άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει επαρκείς έκτακτες επιχορηγήσεις για εκτέλεση αναγκαίων έργων και για διευκολυνθούν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πως δεν πρέπει να καταργηθούν τα αγροτικά ιατρεία των κοινοτήτων που συνενώθηκαν αναγκαστικά.

Σημείωσε πως ακούγονται πολλά περί προμήθειας των νέων δήμων με μηχανήματα, λεωφορεία, παιδικούς σταθμούς κλπ. και διερωτήθηκε για τον τρόπο συντήρησης και λειτουργίας των προαναφερόμενων, ενώ αποκήρυξε την επιβολή νέων τελών στους δημότες για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη οι αιρετοί να διεκδικήσουν τα χρήματα που οφείλουν στην ΤΑ οι κυβερνώντες και εξέφρασε την αντίθεσή του με την απειλή δημάρχων της Αττικής, ότι αν δε δοθούν αυτά τα χρήματα από την κυβέρνηση, οι ΟΤΑ θα επιβάλλουν μεγάλα τέλη στους δημότες.

Το ψήφισμα

Οι αιρετοί κατέληξαν σε ψήφισμα το οποίο και επέδωσαν στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Με αυτό τονίζουν - μεταξύ άλλων - πως πρέπει να δοθούν άμεσα επιχορηγήσεις για τη στέγαση των νέων δημαρχείων, εφόσον σε πολλούς νέους δήμους δεν υπάρχουν έτοιμα δημαρχιακά καταστήματα. Πως πρέπει να εγκριθεί ο τριπλασιασμός υπερωριών των κοινοτικών - σήμερα - υπαλλήλων (θα ενταχθούν στους νέους Δήμους), ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των δήμων αυτών και τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων, που θα λειτουργήσουν στα χωριά.

Ακόμα, να δοθούν, μέσα στο '98, έκτακτες επαρκείς επιχορηγήσεις για βελτίωση αγροτικών δρόμων, αντιπλημμυρικών έργων και αναγκών σχολικών κτιρίων. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις αγροτικών γιατρών και να θεσμοθετηθεί η παραμονή του αναγκαίου νοσοκομειακού προσωπικού στα αγροτικά ιατρεία.

Επιπλέον, οι αιρετοί της Λέσβου υπογραμμίζουν ότι αποδέχονται την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ, μόνο με τη μεταφορά στην ΤΑ και των αντίστοιχων πόρων από την κεντρική διοίκηση. Ζητούν να δοθούν στους ΟΤΑ του νησιού τα δισεκατομμύρια δραχμές, που έχει παρακρατήσει η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ. Τέλος, να εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό του '99, όλα τα νόμιμα έσοδα την ΤΑ και να μην περικοπούν πάνω από 110 δισ. δρχ., όπως προβλέπεται τώρα από τον προϋπολογισμό.

Μαγνησία

Το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δήμοι, παρουσιάζεται και στη Μαγνησία. Οπως προκύπτει από Ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής,οι 16 από τους 22 νέους δήμους του νομού αναζητούν στέγη, αφού στερούνται δημαρχείου.

Οι βουλευτές του Κόμματος υπογράμμιζαν πως ενώ σχετικές πιστώσεις έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, δεν έχουν διατεθεί για την έναρξη των έργων. Σημείωναν πως στους περισσότερους από τους δήμους αυτούς δεν έχουν γίνει ακόμα οι σχετικές μελέτες και συμπλήρωναν πως η καθυστέρηση των συγκεκριμένων έργων θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα στους νέους ΟΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οράματα» με φόρους... (2005-11-12 00:00:00.0)
Σε ρόλο εκτελεστή αντιλαϊκών επιλογών (2002-11-19 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις στα οικονομικά των δήμων (2000-10-17 00:00:00.0)
Προεκλογική εκστρατεία με ξένα κόλλυβα (1999-08-05 00:00:00.0)
"Καλημέρα" με περιορισμό δαπανών (1998-12-15 00:00:00.0)
Ούτε δραχμή παραπάνω απ' το κράτος (1997-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ