Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προεκλογική εκστρατεία με ξένα κόλλυβα

Την έναρξη της χρηματοδότησης έργων που θα ενταχτούν στο ΕΠΤΑ, ανακοίνωσε η υπουργός. Ομως τα χρήματα, που θα δοθούν, είναι αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων υπέρ του θεσμού

Με τα χρήματα, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται να πάρουν οι δήμοι ξεκίνησε χτες την προεκλογική της εκστρατεία η κυβέρνηση, στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών. Προσπερνώντας τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) η κυβερνητική πολιτική, αλλά και την αδυναμία των τελευταίων να λειτουργήσουν με μια σχετική αυτοδυναμία - καθώς κάθε τους πρωτοβουλία ελέγχεται και ακολούθως εγκρίνεται ή απορρίπτεται από τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας - η υπουργός Εσωτερικών, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναλώθηκε σε μια σειρά οικονομικών υποσχέσεων.

Αφορμή για τη συνέντευξη έδωσε η διαδικασία έγκρισης έργων, που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προβλεπόταν από το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα θα έχουν τελειώσει μέσα στο 1999. Είπε, επίσης, πως φέτος θα δοθεί το ποσό των 152 δισ. δραχμών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες με τη σειρά τους θα κατανείμουν τα χρήματα στους δήμους. Στις κυβερνητικές εξαγγελίες, όμως, δεν αναφέρεται πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο ΕΠΤΑ, προέρχονται από τους υπάρχοντες υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) πόρους και επιχορηγήσεις των υπουργείων, που δίνονταν, έτσι κι αλλιώς, στους δήμους. Πως αποτελούν αναδιανομή της υπάρχουσας πενιχρής επιχορήγησης προς τους Δήμους.

Κάποιοι δήμοι δε θα πάρουν χρήματα

Αλλά, ακόμα κι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα δοθούν. Το "επιχείρημα" για κάτι τέτοιο έχει βρεθεί. Οπως το είπε, μάλιστα χτες, ο υπεύθυνος για την υλοποίηση του ΕΠΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών, πολλά έργα δε θα ενταχθούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, με την... προοπτική να ενταχθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Αλλά και τα κριτήρια κατανομής των χρημάτων, ενδέχεται να αφήσουν "έξω από το χορό" της "χρηματοδότησης" Δήμους - πιθανόν μη αρεστούς. Η υπουργός έκανε μεν λόγο για κάποια κριτήρια - όπως πληθυσμός, έκταση δήμου, ανεργία, νησιωτικοί νομοί - τα οποία όμως ισοπεδώνονται από το κριτήριο της επιλεξιμότητας που πρέπει να διέπει τα έργα που θα προτείνουν οι δήμοι για χρηματοδότηση, αλλά και από τον ΓΓ Περιφέρειας, ο οποίος αποφασίζει κατά το δοκούν. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το υπουργείο με σχετικές εγκυκλίους έχει κάνει σαφές πως δε θα ενταχθούν στο ΕΠΤΑ έργα που δεν πληρούν το κριτήριο, "σχέση κόστους - οφέλους". Το ξανάπε χθες η υπουργός, λέγοντας πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να είναι "ώριμα"...

Να σημειώσουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν με τους δήμους στο περιθώριο, καθώς την απόφαση για τα έργα που θα προταθούν προς ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΠΤΑ, έχουν οι Περιφέρειες. H υπουργός ισχυρίστηκε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι αιρετοί έχουν την πλειοψηφία και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα "καπελώματος" των ΟΤΑ. Ομως, στο νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας ορίζεται ξεκάθαρα ο "αστυνομικός" ρόλος του ΓΓ Περιφέρειας, για τον οποίο λέει συγκεκριμένα: "Ο ΓΓ Περιφέρειας είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια". Πως ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αιρετοί έχουν καταγγείλει τον στενό έλεγχο και τους φραγμούς που υφίστανται από την Περιφέρεια.

Τέλος, τα περισσότερα έργα που έχουν εγκριθεί αφορούν την ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο και μελέτες. Οι τελευταίες είναι... κάπως δύσκολο να γίνουν, όταν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πάσχουν από προσωπικό.

  • Για "μικροκομματικό εμπόριο ελπίδων" κατήγγειλε την υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Π. Παυλόπουλος, με δεύτερη κατά σειρά δήλωσή του για το θέμα. Στην πρώτη - με παρόμοιο περιεχόμενο - απάντησε χτες η υπουργός, λέγοντας πως η ΝΔ δε θέλει να προχωρήσει ο "Καποδίστριας". Ακολούθως, απάντησε και στη δεύτερη δήλωση, προτείνοντας στον Π. Παυλόπουλο να "αφήσει την αναμόρφωση της ΤΑ για μετά τις διακοπές"...., συνεχίζοντας έτσι την προεκλογική "κοκορομαχία".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διεκδίκησε» λιγότερα χρήματα... (2004-09-04 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις για το ΕΠΤΑ (2001-07-12 00:00:00.0)
Να μην αναλάβουν οι δήμοι τις νέες αρμοδιότητες (2001-03-07 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις στα οικονομικά των δήμων (2000-10-17 00:00:00.0)
Διεκπεραιωτής κυβερνητικών «υψηλών προτεραιοτήτων» (2000-04-22 00:00:00.0)
Ανακατανομή της μιζέριας, με το "εντέλλεσθε" (1998-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ