Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Εξαφανίζονται οι αλιείς

Την έντονη διαμαρτυρία στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαφανίσει τον παραγωγικό τομέα των παράκτιων αλιέων, τονίζει σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία το Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Χίου "ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ". Στην ανακοίνωση το Σωματείο επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν τέλη ελλιμενισμού, παραβολής και πρυμνοδέτησης στα αλιευτικά σκάφη, όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Ακόμα αναφέρεται ότι η παραπάνω προσπάθεια έρχεται "μετά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο κλάδος ως φοροφυγάς της οικονομίας τη στιγμή που επιβλήθηκε η απόδοση του ΦΠΑ κατ' αποκοπή (ανεξάρτητα του χρόνου εργασίας), που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του εισοδήματος".

Το Σωματείο ζητά από τους φορείς του νησιού (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα όπως την απαλλαγή των παράκτιων αλιέων από τα τέλη λιμένος. Να χαρακτηριστούν ως όροι τα φυσικά καταφύγια του νομού. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα συντήρησης και επέκτασης των αλιευτικών καταφυγίων. Να δημιουργηθούν έργα υποδομής στα αλιευτικά καταφύγια όπως ψυγεία, δεξαμενές υδροδότησης και πετρελαίου, εγκαταστάσεις παγομηχανών στα Ψαρά, Αιγνούσα, Βολισό και Λιθί.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι "οι παράκτιοι αλιείς προσπαθούν κάτω από δύσκολες εργασιακές συνθήκες να βγάλουν ένα δύσκολο μεροκάματο, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, να υπερασπίσουν τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και να παραμείνουν στον τόπο τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ