Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η παράνοια και η κτηνωδία του ιμπεριαλισμού

"Αγροί χέρσοι, χέρσες ψυχές, / πλαστικές καλλιέργειες. / Αλειψαν με ψέματα/ τ' αγάλματα και δακρύζουν"

Ο Μαρξ έγραφε ότι θέλουμε το σοσιαλισμό για να πετύχουμε την ανθρωποποίηση του ανθρώπου. Ο ιμπεριαλισμός του κεφαλαίου, των ΗΠΑ, της ΕΕ, στη σύγχρονη φάση της πλήρους ηθικής παρακμής του και της παράνοιάς του, όπως εκφράζεται και μέσα από το ΝΑΤΟ ή την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Αμυνας, δολοφονεί. Εγκλήματα, δίχως τιμωρία. Οι ματιές μέσα απ' την Ιστορία, σαφώς το επιβεβαιώνουν:

Βιετνάμ, 8 Ιούνη '72. Ο πόλεμος. Καίγονται χωριά, βομβαρδίζεται διαρκώς ο αυτοκινητόδρομος, που ενώνει τη Σαϊγκόν με την Πνομ Πενχ. Τα αμερικανικά αεροπλάνα εκτοξεύουν χιλιάδες βόμβες ναπάλμ. "Νονγκ Κα!". Καίγομαι, φωνάζει το κορίτσι της Σαϊγκόν. Η φρίκη τρέχει γυμνή στο δρόμο. Στο Ιράκ, χιλιάδες γέροι πεθαίνουν απ' την έλλειψη φαρμάκων και ένα εκατομμύριο ασθενείς έχουν πεθάνει απ' το 1992, απ' το λιμό και το λοιμό, κυρίως παιδιά. Οι βομβαρδισμοί ακόμη συνεχίζονται, έως ότου επιβληθεί η νέα τάξη του αίματος και η Pax americana στη Μέση Ανατολή.

Στη Βοσνία, χρειάστηκε να ρίξουν βόμβες στη λαϊκή αγορά στο Σεράγεβο και να διαμελιστούν ανυποψίαστοι πολίτες για να επιτύχουν τη διάλυση των λαών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και να εγκαταστήσουν κράτη - μαριονέτες, με τη Συνθήκη του Ντέιτον.

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας και των δορυφορικών κατακτήσεων, πρέπει να διαμελιστούν, να καούν, να σκοτωθούν, γυναικόπαιδα, πρόσφυγες, άμαχοι, φυλακισμένοι, να χτυπηθούν νοσοκομεία και σανατόρια, βρέφη σε θερμοκοιτίδες. Ρέει το αίμα, χωρίς φειδώ.

Τα παγωμένα παιδικά πρόσωπα μέσα στο χωράφι, τ' ακρωτηριασμένα σώματα, οι στάχτες, τα ανθρώπινα κάρβουνα στα καρότσια και στα βαγόνια. Εικόνες του θανάτου. Ισως και τα κόκαλα των νεκρών που 'γιναν άμμος - για να τυφλώσουν τα μάτια μας. Θα πρέπει να συνηθίσουμε το έρεβος - για ν' αντέξουμε τη "νομιμότητα" της γενοκτονίας. Η πρώτη μορφή ελπίδας, η ανησυχία. Η πρώτη εμφάνιση του καινούριου είναι ο τρόμος - οι νύχτες στο Βελιγράδι. "Λευτεριά/ θα σε βιάσουν οι έμποροι των όπλων". Η ερήμωση - η ισοπέδωση, η κατακρεούργηση της γης και ό,τι ωραίου υπάρχει, είναι οι στόχοι των ΑμερικανοΕυρωπαίων μαφιόζων του ΝΑΤΟ. Οι τάφοι να γεμίσουν ξανά ομαδικά - να βρουν οι δολοφόνοι της ειρήνης, κρότους σκληρούς, μεταλλικούς μέσα στις λάσπες. Να γεμίσουν με ανθρώπινα σκιάχτρα όλα τα Βαλκάνια με τις χερσαίες επεμβάσεις που προετοιμάζουν. "Let it Bleed". Οι ανθρώπινες ζωές - το Διεθνές Δίκαιο, τα δικαιώματα των λαών, στα χέρια των δημίων, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η ομορφιά του κόσμου στα χαλάσματα. Οι προσκυνημένοι της Ευρώπης και της Αμερικής να επαναλαμβάνουν πως οι βομβαρδισμοί άργησαν. Φωνές για ένα σύγχρονο μεσαίωνα. Οπως ο ιμπεριαλισμός είναι η έκφραση του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, έτσι και οι κινήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, με αυτήν την αρχιτεκτονική, βρίσκονται στην πιο άγρια έκφραση και μορφή, όπου διαμορφώνεται ένα πλαίσιο μιας νέας αποικιοκρατίας, πιο σκληρής - πιο βάρβαρης και πιο απόλυτης απ' αυτήν που γνωρίζουμε.

Οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με το ΚΚΕ μπορούμε να αποζητήσουμε λίγη θέρμη, στοργή και ανθρωπιά, μέσα σ' αυτούς τους παγετώνες και τα εγκαύματα των ψυχρών κόσμων και των υπερθερμασμένων ερήμων! Μπορούμε να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών κινήσεων και πρωτοβουλιών. Να δυναμώσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Να αντισταθούμε στην ιμπεριαλιστική επιδρομή και την προϊστορική βαρβαρότητα του κεφαλαίου και του καπιταλισμού - στις θηριωδίες. Να καταδικαστούν οι απολογητές του ολέθρου.

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ