Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Ζητούν μέτρα προστασίας για τη σταφίδα

Με δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρήθηκαν χτες οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, ενάντια στον αντισταφιδικό κανονισμό, που ψήφισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες αγρότες με τρακτέρ και οχήματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τηςΟμοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ξεκίνησαν από τα σταφιδοχώρια του νομού, οδεύοντας προς τη Νομαρχία Ηλείας. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ και των παραγωγών συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να επισκεφθεί αντιπροσωπεία των αγροτών το υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Πύργου.

Στο ψήφισμά τους, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τα μέτρα της ΕΕ, που πλήττουν άμεσα τους αγρότες, θεωρώντας πως αυτά κινούνται στη λογική ξεκληρίσματος των Ελλήνων αγροτών που εκπονεί η ΕΕ και ωφελούν μόνο τους μεταποιητές. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση, επειδή δεν παίρνει μέτρα προστασίας του προϊόντος, "που δίνει δουλιά σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά", αλλά το καταδικάζει σε αφανισμό, εξυπηρετώντας το στόχο αφανισμού της ελληνικής σταφίδας και αντικατάστασής της με τουρκική.

Οι παραγωγοί απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός για τη σταφίδα, να μετατραπούν ο ΑΣΟ και η ΝΣΟΣ σε τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες, αφού στηριχτούν οικονομικά, να αναλάβουν τη μεταποίηση και εμπορία σταφίδας προς όφελος των παραγωγών, να διασφαλιστεί η στρεμματική ενίσχυση, να σταματήσει η συρρίκνωση της καλλιέργειας και να δοθούν κίνητρα, που θα καθιστούν συμφέρουσα την επαναφύτευση και την καλλιέργεια. Τέλος, οι παραγωγοί τονίζουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες, ώστε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ