Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκπεραιωτής κυβερνητικών «υψηλών προτεραιοτήτων»

Τη συνεργασία της στη διάθεση της κυβέρνησης κατέθεσε χτες η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της με την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ενόψει των σημερινών προγραμματικών δηλώσεων.

Πεισμένη «για τις υψηλές προτεραιότητες του Κ. Σημίτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» - όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος - η ηγεσία της Ενωσης άνοιξε χθες το διάλογο για τρία σημαντικά ζητήματα με την κυβέρνηση, όχι όμως και με τα άλλα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ακριβώς πράττει και ενόψει του συνεδρίου της για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), για τις προτάσεις του οποίου ούτε έχει ενημερώσει, ούτε αφήνει περιθώρια για να αναπτυχθεί διάλογος.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έθεσε χτες στην υπουργό το ζήτημα της απόκτησης από τους δήμους φορολογικής εξουσίας - ζήτημα που θα συζητηθεί στο συνέδριο, που σημαίνει ότι δεν έχει εκφραστεί η ΤΑ στο σύνολό της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως θέση της ΚΕΔΚΕ. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ζητά οι δήμοι να εισπράττουν φόρους που τώρα εισπράττει το κράτος, αλλά και να επιβάλλουν φόρους για κάθε νέα αρμοδιότητα που τους ανατίθεται. Ακολούθως η ηγεσία της Ενωσης έθεσε στην υπουργό ζήτημα αλλαγής των διοικητικών ορίων των νομών και των περιφερειών και ζήτησε προώθηση της μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση «έπεσε» και το θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 13 του «Καποδίστρια», που προβλέπει τη συγκέντρωση στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) των κονδυλίων των υπουργείων προς τους δήμους. Παρότι δύο χρόνια μετά, τα μόνα χρήματα που συγκεντρώνονται στο παραπάνω πρόγραμμα είναι αυτά των δήμων και παρότι στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στη Ρόδο, ο πρόεδρός της ωρυόταν πως θα παραιτηθεί, αν το ΕΠΤΑ δεν ενεργοποιηθεί, χτες ο τελευταίος - στα πλαίσια της συνεργασίας προφανώς - αρκέστηκε να δηλώσει πως «ήρθαμε σε συμφωνία»...

Για τα παραπάνω αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα ή αύριο η Β. Παπανδρέου στη Βουλή.

  • Με υπόμνημά της προς την υπουργό Εσωτερικών, ενόψει προγραμματικών δηλώσεων, η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) διαμαρτύρεται για την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της και ζητά να θεσμοθετηθεί υπέρ του θεσμού πόρος 1% επί του ΦΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ