Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προχειρότητα και για το πρόγραμμα των εξετάσεων

Νέα αλλαγή ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, που θα τη συγκεκριμενοποιήσει... με νέα του ανακοίνωση

Οι μαθητές διεκδικούν τη γνώση, η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση τους προσφέρει... απόγνωση
Οι μαθητές διεκδικούν τη γνώση, η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση τους προσφέρει... απόγνωση
Την Πέμπτη 25 του Μάη θα ξεκινήσουν τελικά οι εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου, δηλαδή μία βδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Αντίστοιχη μετατόπιση αναμένεται να υπάρξει και στη λήξη του διδακτικού έτους, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα. Το υπουργείο Παιδείας, που, αν μη τι άλλο, επέδειξε προχειρότητα στο ζήτημα αυτό, επιχειρεί να παρουσιαστεί και ως «ευαίσθητο» στις ανησυχίες των μαθητών.

Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα δεν ανακοινώθηκε χτες. Ταυτόχρονα, μετατίθεται και ο χρόνος έναρξης των Γενικών Εξετάσεων με το σύστημα των δεσμών για τις 20 του Μάη. Ο υπουργός Παιδείας σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία, οι πρόεδροι του ΚΕΕ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και οι αρμόδιοι διευθυντές, σε συσκέψεις τού εισηγήθηκαν το πρόγραμμα που είχε αρχικά ανακοινωθεί την Τετάρτη 19 του Απρίλη. Η χτεσινή ανακοίνωση, ήρθε μετά από επαφές με εκπαιδευτικούς, όπως δηλώνει, αλλά και μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που επισήμανε ότι το πρόγραμμα δεν άφηνε χρόνο για αναγκαίες επαναλήψεις.

Χτες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ δήλωναν ότι αν είχε προηγηθεί ο διάλογος του υπουργείου με την ΟΛΜΕ, το πρόγραμμα θα είχε καταληχτεί από την αρχή. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνάντησης της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Παιδείας, επανέλαβε τα πάγια αιτήματα του κλάδου και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου. Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος των εξετάσεων καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της σχολικής λειτουργίας και ζήτησε να υπάρχει προσδιορισμός της ύλης από την αρχή της χρονιάς ώστε να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία. Ειδικότερα, για την εξεταστέα ύλη, τονίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης του Ενιαίου Λυκείου. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ επανέλαβαν τα αιτήματα για αποσύνδεση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφορά του θεσμού των επανεξεταστέων και επισήμαναν για μία ακόμα φορά τον κίνδυνο αποψίλωσης του Λυκείου, αφού όπως ειπώθηκε, πέρσι 116.000 παιδιά φοιτούσαν στη Γ' Λυκείου και από αυτά 101.000 διεκδίκησαν θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ φέτος από τα 73.000 παιδιά που φοιτούν στη Γ' Λυκείου το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι 61.870 θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προέβλεψαν επίσης ότι μετά το πέρας της διετίας, όταν δε θα εισάγονται υποψήφιοι με το σύστημα των δεσμών, πολλές από τις 85.000 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μένουν κενές.

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι αδιόριστοι δηλώνουν ότι η μάχη για την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 συνεχίζεται και την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων αυτών θα συζητήσουν την Κυριακή 14 του Μάη στη Γενική τους Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ