Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση καθησυχάζει τα πολυεθνικά συμφέροντα

Συνάντηση Πάγκαλου - Λαλιώτη για τα ολυμπιακά έργα

Σε μια φράση, που ειπώθηκε χτες από τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο περικλείεται τελικά η ουσία του θέματος που προέκυψε μετά τις δηλώσεις Σάμαρανκ. Η ΔΟΕ ουσιαστικά ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το σκηνικό, μοιράζοντας την «πίτα» των έργων και των υπηρεσιών της Ολυμπιάδας στα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα...

Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Πολιτισμού κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που επακολούθησε της συνάντησης που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, με αντικείμενο ακριβώς τα ολυμπιακά έργα: «Υπάρχει η φάση αυτή που περιέγραψε ως κίτρινη ο κ. Σάμαρανκ, όπου ανοίγουν όλοι οι φάκελοι, ανοίγουν όλα τα δεδομένα και προφανώς εκεί υπάρχει μια αβεβαιότητα και η ανάγκη να πάρει κανείς τις κατάλληλες αποφάσεις στις κατάλληλες στιγμές. Αυτή η φάση δεν έχει λήξει. Ο κ. Σάμαρανκ είπε τέλος του έτους, είναι μια άποψη σοβαρή αυτή, δεν είναι ίσως η μόνη. Αλλά, τέλος του έτους δε βρισκόμαστε και επομένως δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας... Αυτή είναι η εικόνα. Η εικόνα είναι μιας σοβαρής προσπάθειας, η οποία περνάει από μια ενδιάμεση φάση, η οποία είναι φάση προσδιορισμού και προσπαθειών και επαναπροσδιορισμού ορισμένων πραγμάτων».

Ουσιαστικά, δηλαδή η κυβέρνηση παίρνει «το μπαλάκι» και προσπαθεί να καθησυχάσει τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει το παιχνίδι της μοιρασιάς. Ταυτόχρονα, αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρξει και κάποιος «επαναπροσδιορισμός», ο οποίος, όπως συνάγεται και από άλλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, δε θα αφορά μόνο τις αναθέσεις των έργων, αλλά και των θεσμικών οργάνων που έχουν την ευθύνη γι' αυτά και τις λειτουργίες τους.

Κατά τα άλλα, η προαναφερόμενη συνάντηση είχε ως αντικείμενο τα πέντε «ορφανά» επιλεγόμενα ολυμπιακά έργα, που από τον περασμένο Φλεβάρη ανατέθηκαν στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και εκκρεμεί ακόμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα γίνει στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως είναι γνωστό, τα πέντε αυτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 110 δισ. δρχ. είναι: Το Κέντρο Ιστοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στο Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Καγιάκ επίσης στο Σχοινιά (Ριζάρι), οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και οι εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Δέλτα.

Και οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην πορεία των έργων, ο δε Κ. Λαλιώτης δήλωσε πάντως ότι «έχουν γίνει βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν άλματα από δω και πέρα». Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί που φοβούνται ότι τα «άλματα» αυτά θα κληθεί να τα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, καθώς με πρόσχημα τις καθυστερήσεις μπορεί να επιδιωχτεί η ανάθεση των έργων με παράτυπες διαδικασίες και με «πανωπροίκια» στους ιδιώτες αναδόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ