Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συντονίζονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Σύσκεψη αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων το Σάββατο 30 Απρίλη, στην Ελασσόνα, στις 12 το μεσημέρι

Από παλιότερη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

Eurokinissi

Από παλιότερη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στον Τύρναβο
Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», χιλιάδες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και όλης της χώρας βλέπουν τα προβλήματά τους να οξύνονται, το εισόδημά τους να μειώνεται. Δεν το βάζουν όμως κάτω και διεκδικούν άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας, που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οργανώνεται ανοιχτή σύσκεψη, το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Φαρμάκη» στην πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη σύσκεψη που οργανώνεται, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Καραμούλας, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου.

«Με τα ψίχουλα δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»

«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας», τονίζει χαρακτηριστικά και μας εξηγεί: «Οι τιμές των ζωοτροφών μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Ενδεικτικά, η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκε κατά 100% και 70% αντίστοιχα. Οταν μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση με 100 αιγοπρόβατα χρειάζεται 110 - 120 ευρώ τη μέρα σε ζωοτροφές, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η μικρή αύξηση που σημειώθηκε πέρσι στο γάλα εξανεμίστηκε». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, αλλά 3 - 4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν με τις αυξήσεις στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που πέρσι πλήρωναν 200 ευρώ τον μήνα για ρεύμα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασαν τα 800 ευρώ. Ακόμα και με την κάλυψη ενός μέρους της που κερδίσαμε με τα μπλόκα, πάλι τα χρήματα είναι πολλά, πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να αρμέξουν τα ζώα τους, καθώς δεν μπορούν να βάλουν μπροστά τις μηχανές».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την ανακούφισή τους, επισημαίνει πως «με τα ψίχουλα της κυβέρνησης δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Πώς να φτάσουν τα 45 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζωοτροφών, όταν παρά την αύξηση κατά 20% της τιμής στο γάλα μπαίνουμε μέσα κατά 20 ευρώ το ζώο; Αντίστοιχα ανεπαρκή είναι και τα μέτρα για το πετρέλαιο, το ρεύμα κ.λπ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματός μας, αρκεί να δει πόσα κοπάδια πουλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, πόσα ζώα σφάχτηκαν γιατί οι συνάδελφοι δεν "έβγαιναν", πόσα ζώα υποσιτίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη μείωση στην παραγωγή γάλακτος και μελλοντικά στη φέτα».

Παρουσιάζοντας τα αιτήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, τονίζει πως «διεκδικούμε επιδότηση στις ζωοτροφές, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Δεν δεχόμαστε τη δικαιολογία ότι τόσο αντέχει η οικονομία, αφού για βιομηχάνους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες βρίσκουν μια χαρά λεφτά για να τους δώσουν. 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα παίρνουν εφοπλιστές, ξενοδόχοι και κλινικάρχες! Αντίστοιχα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην "πράσινη" Ενέργεια, μοιράζονται δισεκατομμύρια».

Μαζί με τα παραπάνω, ο Στέλιος Καραμούλας αναφέρεται στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, με την πληρωμή τόσο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τις ζωοτροφές όσο και της συνδεδεμένης ενίσχυσης. «Πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, ενώ όσοι είδαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο 2% επί του τζίρου δεν ισχύει στην πράξη. Μάλλον λειτούργησαν και εδώ διάφοροι "κόφτες", με αποτέλεσμα να μη βρίσκεται στους δικαιούχους ενίσχυσης μεγάλος αριθμός συναδέλφων. Παρόμοια προβλήματα εμφανίστηκαν και στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), αφού και εδώ έμειναν απλήρωτοι πολλοί συνάδελφοι».

«Χρειάζεται αγώνας για να κρατήσουμε τα κοπάδια μας»

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα κοπάδια μας και να ζήσουμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειες μας, πρέπει να αγωνιστούμε», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου και συμπληρώνει: «Με τα μπλόκα που στήσαμε τον Φλεβάρη, τις πολύμορφες δράσεις μας, αναδείξαμε τα προβλήματά μας, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μας δώσει κάτι. Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κανέναν σωτήρα, δεν περιμένουμε άλλο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζονται συνεχής αγώνας, οργάνωση και δυνάμωμα των συλλόγων, μαζικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου θα συζητήσουμε το πώς θα συντονιστεί καλύτερα η δράση μας, θα αποφασίσουμε για τη μορφή των κινητοποιήσεών μας. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε καλά πως ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός αν γίνει από κοινού με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που έχουμε κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ